ANO ovládne kraje, ČSSD vypadla z čela

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová Zdroj: Jakub Poláček

Karlovarský i Liberecký kraj má hejtmany: Jana Vildumetzová (ANO) a Martin Půta (SLK)
Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová
Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová
Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová
Vedení Karlovarského kraje (zleva): Dalibor Blažek (HNHRM), hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO), Martin Hurajčík (ANO), Karel Jakobec (ODS) a Jiří Vaněček (ODS).
10
Fotogalerie

Předsedkyní Asociace krajů ČR zvolili dnes hejtmani Janu Vildumetzovou (ANO). Karlovarská hejtmanka nahradí v čele asociace Michala Haška (ČSSD), který v nedávných krajských volbách neuhájil svou pozici v Jihomoravském kraji. 

Předsedkyní Asociace krajů ČR zvolili dnes hejtmani Janu Vildumetzovou (ANO). Karlovarská hejtmanka nahradí v čele asociace Michala Haška (ČSSD), který v nedávných krajských volbách neuhájil svou pozici v Jihomoravském kraji. Prvním místopředsedou se dnes v Praze na prvním zasedání asociace v novém složení stal Jiří Zimola (ČSSD), podle kterého se hejtmani nedohodli na rotaci funkce, takže znovu budou volit vedení za dva roky.

O pozici předsedy měl vedle Vildumetzové zájem i Zimola, ve středu ale ČTK řekl, že od nikoho nevyžadoval případnou podporu. Hnutí ANO má v asociaci šest zástupců, o jednoho víc než sociální demokraté. Rozhodující slovo tak měli hejtmani ostatních stran Oldřich Bubeníček (KSČM), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Půta (STAN), kteří se stali spolu s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) řadovými místopředsedy.

Čtěte také: Podle serveru Týden.cz si Jana Vildumetzová sama sobě odhlasovala dary až do výše sto tisíc korun

Zimola ČTK potvrdil, že se stal prvním místopředsedou. "Postupujeme podle platných stanov, takže volební období je dva roky. Jiná rotace nebyla podpořena," uvedl. Půta přišel dříve s návrhem, aby se šéf asociace měnil každý rok, Zimola si uměl představit i poloviční interval. Podle informací zvítězila Vildumetzová osmi hlasy proti šesti, volba Zimoly pak byla jednohlasná.

Asociace sdružuje všechny kraje v ČR a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Pomáhá taky se vzděláváním krajských zastupitelů a je krajům nápomocna při jejich zahraničních aktivitách. Asociaci dosud vedli jen Evžen Tošenovský (ODS) a posledních osm let Hašek. Kvůli jeho dominanci hovořili někteří nově zvolení hejtmani o nutnosti odpolitizovat funkci předsedy.