ANO zváží zohlednění požadavků ČSSD. Koaliční smlouvu chce domluvit do týdne

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řešil s redaktorkou Blesku Verou Renovicou vládní vyjednávání (15.4.2018)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řešil s redaktorkou Blesku Verou Renovicou vládní vyjednávání (15.4.2018) Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řešil s redaktorkou Blesku Verou Renovicou vládní vyjednávání (15.4.2018)
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řešil s redaktorkou Blesku Verou Renovicou vládní vyjednávání (15.4.2018)
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v Lánech u prezidenta (15. 4. 2018)
Andrej Babiš.
Babiš při výjezdu vlády do Moravskoslezského kraje v dílnách Střední odborné školy ve Frýdku-Místku
8
Fotogalerie

Předsednictvo hnutí ANO podpořilo další vyjednávání o vládě s ČSSD s podporou komunistů. Koaliční smlouvu by chtěli zástupci ANO do týdne. Premiérovi v demisi Andreji Babišovi se nelíbí podmínky ČSSD pro vstup vlády, hnutí se však pokusí zohlednit požadavky sociálních demokratů.

Babiš informoval předsednictvo a výkonný výbor hnutí ANO o jednáních s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. "Měli bychom do konce tohoto týdne doladit koaliční smlouvu, kde bychom zohlednili požadavky ČSSD," doplnil místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Smlouvu by měli doladit vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec s místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou. Tento pátek by se pak měli sejít premiér a předseda ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček, uvedl Brabec. Vyčkat chce také Babiš na výsledky referenda ČSSD o její účasti ve vládě, které by mělo proběhnout do dvou měsíců. Hnutí ANO v úterý debatovalo také o podmínkách KSČM, které jsou zatím neznámé.

Právě koaliční smlouva se však rodí s obtížemi. Sociální demokraté do ní chtějí zapsat podmínky, aby při demisi ministrů ČSSD zároveň padla celá vláda. Také požaduje přeobsadit pozice ve sněmovně, které nyní drží hnutí SPD Tomia Okamury. K tomu zatím zástupci hnutí ANO nebyli příliš přístupní. "Nevím, proč bychom měli sněmovnu vlastně řešit," řekl před úterním jednáním Babiš. Sociální demokraté argumentují především tím, aby je koaliční partner nepřehlasoval ve spolupráci s SPD a komunisty. Koaliční smlouva nicméně není právně závazná.

Místopředsedkyně ANO a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová považuje podmínky za zbytečné. "Pokud ministři ČSSD odejdou, tak koaliční smlouva končí a začíná nové vyjednávání," řekla. Hejtmanka se také zastala svého trestně stíhaného šéfa, po kterém ČSSD chce, aby odstoupil v případě odsouzení. "On by přiznal, že je vinen, a on je přesvědčen, že je nevinen, a my s ním všichni taktéž. Určitě se rozhodne správně," uvedla.

Do pátku chce Brabec se Zimolou dohodnout i programové prohlášení. "Sociální demokracie by nějakou finální fázi chtěla mít do 11. května," řekl Brabec. V tento den se má podle Faltýnka sejít poslanecký klub ANO, protože, jak řekl, právě poslanci budou hlasovat o důvěře vládě. "Do té doby potřebujeme vyjasnit všechny věci, které se týkají koaliční smlouvy," prohlásil také Faltýnek. Zatímco koaliční smlouva bude podle Brabce zhruba třístránková, programové prohlášení má mít kolem 50 stran.