O vládě s ANO rozhodne celá ČSSD. Jasno má být do dvou měsíců

Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

O možném vzniku vlády ANO a ČSSD tolerované komunisty nerozhodnou jen špičky těchto stran. Konečné slovo bude mít na 19 tisíc členů sociální demokracie, kteří se vysloví v referendu. Aby platilo, hlasovat jich musí minimálně čtvrtina. Dohodlo se na tom širší vedení partaje, které si také jednomyslně zakázalo spolupráci s SPD.

„Cítím podporu, abychom jednání o vládě dovedli k nějakému závěru, abychom se pokusili najít shodu, kterou předložíme našim členům,“ řekl šéf socialistů Jan Hamáček.

Formulace otázky, kterou určí závěry rozhovorů s uskupením Andreje Babiše a KSČM, bude na předsednictvu ČSSD. To stanoví i termín plebiscitu. Nakonec bude korespondenční, a nikoli elektronický, jak původně Hamáček předpokládal. Výsledek má být znám nejpozději do dvou měsíců.

„Každý z nás bude muset zvážit, zda dohodnuté podmínky jsou tak dobré, aby vykompenzovaly to, že půjdeme do vlády s hnutím, s nímž jsme to měli poměrně těžké v předchozím období,“ konstatoval předseda Senátu Milan Štěch, který je odpůrcem koalice s ANO. Verdikt členské základy budu respektovat, dodal.

Politolog Milan Znoj míní, že hlasování ovlivní rovněž úvahy o tom, nakolik spojenectví s ANO pomůže nebo uškodí ČSSD v podzimních komunálních a senátních volbách.

Kromě schválení referenda vyslali oranžoví jasný vzkaz formaci Tomia Okamury. „Už náš sjezd se shodl, že jakákoli vládní odpovědnost ČSSD nesmí být závislá na SPD. Teď jsme si zakázali spolupráci s tímto hnutím na celostátní úrovni,“ uvedl místopředseda socialistů Roman Onderka

Vymezení proti SPD žádá strana i po ANO. Usiluje mimo jiné o to, aby Okamura a jeho poslanci byli odvoláni z vedení dolní komory a jejích orgánů. To ale Babiš před nedávnem odmítl. „Babišovo hnutí, které dosud SPD potřebovalo a nadále potřebuje, stojí před rozhodnutím, jestli s ním neskoncovat,“ míní Znoj.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) přiznal, že jiná varianta vlády než ta, která je nyní na stole, není. „Pracujeme na tom, aby byla zajímavá jak pro naše členy, tak pro členy ČSSD,“ řekl. Debaty o koalici mají pokračovat tento týden. Babiš stále věří, že vládu sestaví do konce června.