Aš začne regulovat poskytování doplatku na bydlení

Ilustrační foto sociálního bydlení

Ilustrační foto sociálního bydlení Zdroj: profimedia

Ilustrační foto sociálního bydlení
ilustrační foto
Karlovarský kraj
Peníze, koruny
5
Fotogalerie

Aš chce začít regulovat poskytování doplatku na bydlení a zamezit tak šíření sociálně vyloučených lokalit. Bude zřejmě prvním městem v Karlovarském kraji, které k tomuto opatření přistoupí. Žádost o vydání opatření už schválila městská rada, informoval mluvčí radnice Milan Vrbata.

"Radnice chce opatřením eliminovat výskyt sociálně vyloučených míst na území města. Tuto možnost dává od počátku června letošního roku novelizace zákonů v sociální oblasti. V místech, označených jako sociálně vyloučené lokality, ulice, čtvrti či jednotlivé objekty, nebude zavedeným opatřením možné ze systému státní sociální podpory poskytovat doplatek na bydlení," uvedl Vrbata.

V Aši se nevyskytují přímo sociálně vyloučené lokality, ale několik sociálně vyloučených objektů. Problém takzvaného obchodu s chudobou je ale rozšířený i v dalších městech Karlovarského kraje.

Obchodníci, kteří skupují byty, kde pak za předražený nájem nechávají bydlet sociálně slabé, trápí v poslední době například Sokolov. Vedení města ale upozorňuje na to, že doplatek na bydlení tvoří jen malou část skutečného příspěvku, a jeho omezení tak nemusí šíření sociálně vyloučených lokalit zabránit.

V problémových lokalitách přitom lidé bydlí za nájem i 9000 korun měsíčně často v nuzných podmínkách, bez elektřiny nebo sociálního vybavení. Často dělají potíže i v sousedském soužití a po jejich přistěhování cena nemovitostí v okolí rapidně klesá.