Zeman by škrtal v dávkách. Některé podle něj lidem škodí

Prezident Miloš Zeman promluvil 7. prosince 2016 před poslanci ve Sněmovně při jednání o rozpočtu

Prezident Miloš Zeman promluvil 7. prosince 2016 před poslanci ve Sněmovně při jednání o rozpočtu Zdroj: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Prezident Miloš Zeman promluvil 7. prosince 2016 před poslanci ve Sněmovně při jednání o rozpočtu
Prezident Miloš Zeman na jednání Sněmovny
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ukazuje plnění rozpočtu na rok 2016
4
Fotogalerie


Prezident Miloš Zeman by hledal ve státním rozpočtu úspory v dotacích na obnovitelné zdroje energie a v některých sociálních dávkách. Řekl to poslancům před schvalováním státního hospodářského plánu na příští rok, který podpořil.

Zeman v projevu zopakoval, že je přesvědčen o tom, že v době hospodářského růstu má být rozpočet přebytkový, v časech krize schodkový. Pochválil plnění letošního státního rozpočtu, které zřejmě skončí přebytkem.

Dotace na obnovitelné zdroje Zeman označil za batoh plný kamení a za nesmyslnou politiku bývalého ministra životního prostředí za Stranu zelených Martina Bursíka. Nynější vládu podle něho neomlouvá, aby s ní něco nedělala. "Ať už by to bylo pomocí daňových, nebo jiných opatření," uvedl Zeman.

Druhým břemenem jsou podle Zemana sociální dávky, a to ty, které podle něho lidem škodí například tím, že je odnaučují pracovat. Jmenoval doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení, ale také podporu v hmotné nouzi. "Měli bychom omezit sociální dávky těm, kdo odmítají pracovat a posmívají se těm, kdo poctivě každý den chodí do práce," řekl prezident poslancům.

Později na Zemana reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého sociální dávky rozpočet neohrožují. "Výdaje, které jsou spojeny s hmotnou nouzí, už tři roky po sobě klesají. Není to rozpočtové riziko," řekl premiér. Podle něho jde asi o deset miliard korun ročně.

Příspěvky a doplatky na bydlení prý využívají hlavně osamělí senioři a matky samoživitelky ve standardních nájemních bytech. "Nevidím to jako zásadní problém státního rozpočtu," podotkl Sobotka.

Prezident pochválil ministra financí Andreje Babiše (ANO) za přebytek v letošním rozpočtu, který ke konci listopadu činil 55,5 miliardy korun. Připomněl, že při jmenování současné vlády řekl, že pokud šéf státní kasy dosáhne vyrovnaného rozpočtu, navrhne ho na Nobelovu cenu za ekonomii. "Ještě je prosinec, těch 55 miliard se může rozplynout. Ale kdyby se nerozplynuly, již dnes vám sděluji, že pátrám po adrese nobelovského výboru," uvedl Zeman s tím, že se jedná o jeho tradiční bonmot.

Ohledně plnění nynějšího rozpočtu Zeman ocenil, že přebytku se dosáhlo nejen růstem ekonomiky, ale taky rozumnou daňovou politikou a lepším výběrem daní. Kritizoval naopak to, že část přebytku vyvolalo podle něho razantní snížení investic. "Ptám se, co způsobuje, že například stavebnictví, které je indikátorem konjunktury, je stále ještě pod úrovní roku 2008," řekl.

Ministr financí během sestavování rozpočtu podle Zemana "hraje v oslabení" proti ostatním ministrům a musí hledat zastání u premiéra či prezidenta. To ale nesmí být nekritické. Přes své dvě výhrady rozpočet podporuje. "Celkově návrh státního rozpočtu považuji za pozitivní a i tímto projevem mu vyjádřím svou podporu," uvedl.

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy Zeman při svém projevu popřel některé teze, které sám přednesl.

"Já jsem s některými tezemi dokonce i souhlasil, například že se má více a rozumně investovat nebo že rozpočet v době růstu má být přebytkový, to je samozřejmě pravda. Ale pak nechápu, proč pan prezident pochválil právě tento rozpočet, který je v době růstu připravován jako výrazně deficitní a který právě investice neobsahuje," řekl Fiala.

"Pochválit ten rozpočet, který tohle všechno popírá, tomu opravdu nerozumím. Jenom to ukazuje pravděpodobně velké sbližování prezidenta Zemana s ministrem financí Andrejem Babišem, sbližování, které já za šťastné pro Českou republiku moc nepokládám," řekl Fiala.

Zeman v projevu pochválil rozpočtovou politiku vlády, kterou vedl. Kriticky se naopak vyjádřil k postupům následujících vlád. Připomněl údajná slova někdejšího premiéra za ČSSD a nynějšího šéfporadce ministerského předsedy Vladimíra Špidly o tom, že "zdroje jsou". "Ukázalo se, že zdrojem je státní dluh," řekl prezident. Uvedl, že ekonomika tehdy rostla o pět až šest procent. Za zločin číslo dvě označil následnou restriktivní rozpočtovou politiku pravicových vláda za krize.

Prezident poslancům připomněl i svá další ekonomická pravidla. Výdaje na investice mají být podle něho vždy vyšší než výdaje na spotřebu domácností, a ty mají být zase vyšší, než je spotřeba vlády. "Každý ministr je připraven utratit neomezené množství prostředků," varoval. Zeman rovněž zdůraznil, že pro reálný ekonomický růst je důležitá investiční dynamika. Nejdůležitější jsou podle něho investice do dopravní infrastruktury a do bytové výstavby.