Azylový návrh Bruselu v Česku narazil, schytává kritiku ze všech stran

Uprchlíci při plavbě s Turecka do Řecka

Uprchlíci při plavbě s Turecka do Řecka Zdroj: ctk/ap

Česká vláda nebude souhlasit s žádným systémem povinných trvalých kvót, uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Reagoval tím na návrh Evropské komise na úpravu azylové politiky EU. Návrhy komise odmítl také prezident Miloš Zeman, považuje je za přestrojené kvóty, napsal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Kriticky se vyjádřili také další čeští politici, včetně ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nebo zástupců opoziční ODS.

Návrh komise představil její první místopředseda Frans Timmermans. Ve „slabší“ úpravě by byl stávající dublinský systém doplněn o trvalý mechanismus, který by zemi v potížích ulehčil. Druhou variantou by bylo nahrazení stávajícího systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostal na území EU. Místo toho by byli migranti rovnou přerozdělováni po všech zemích unie.

„Česká vláda nebude souhlasit s žádným systémem povinných trvalých kvót,“ napsal premiér na svůj twitter. „Migrační politika musí zůstat pod kontrolou jednotlivých členských států,“ dodal Sobotka. Česká vláda trvalé zavedení kvót odmítá dlouhodobě.

Eurozmatek

„Pan prezident kvóty tvrdě odmítá a bude tvrdě odmítat. To platí i pro kvóty přestrojené. Vůči této bruselské jezince musí zaznít hlasité NE,“ napsal v reakci Ovčáček.

Také Chovanec má za to, že přerozdělování migrantů na základě kvót nemůže fungovat. „Trošku mi to přijde jako takové sociální inženýrství, které prostě fungovat nemůže, tady se nepracuje s lidskou vůlí, ti lidé tady prostě být nechtějí,“ řekl. „Teprve se rozbíhá řešení s Tureckem a už se vymýšlí náhradní? To je buď málo sebedůvěry, nebo eurozmatek,“ dodal na twitteru.

Dvojí návrh podle Prouzy potvrzuje, jak rozdělená Evropa je. „Dala na stůl dvě varianty, při plném vědomí, že návrh permanentních kvót je naprosto neprůchodný,“ napsal Prouza. „Reálně se tedy budeme bavit o tom, jak pomoci a ulehčit zemím, které se nečekaně ocitnou pod tlakem,“ dodal. Umí si představit debatu o zrychlení azylové procedury. „Protože v některých zemích trvá příliš dlouho. Ale neumím si představit, že by se členské státy dokázaly vzdát práva rozhodovat o tom, koho a na základě jakých kritérií na své území přijmou,“ napsal.

Návrh prý nic neřeší

Zástupci opoziční ODS na sociálních sítích označili návrhy za centralizaci. „Návrh EK k úpravě azylového systému formou rozdělování migrantů nařízením z centrály EU nebezpečně oslabuje suverenitu členských států,“ uvedla na twitteru první místopředsedkyně Alexandra Udženija. „Tomu se ČR musí bránit!“ doplnil europoslanec Jan Zahradil.

První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek míní, že návrh současnou situaci nevyřeší. „Jsme v situaci, kdy některé státy nedodržují v současné době vlastní ani unijní pravidla. Nedomnívám se, že by tento problém vyřešilo pravidlo nové,“ uvedl. ČR podle něj má azylový systém nastavený dobře a není v jejím zájmu přenášet tuto pravomoc na unii.

Europoslanec Petr Ježek (za ANO) nepodporuje trvalý přerozdělovací mechanismus. „Stejně jako v dřívějším pilotním projektu se i nyní v praxi potvrdilo, že přerozdělování žadatelů o azyl nefunguje ani z hlediska žadatelů, ani z pohledu zemí unie,“ uvedl v prohlášení. O první variantě korektivního mechanismu lze podle něj patrně jednat, pokud bude současná migrační krize pod kontrolou.

Bruselský černý humor