Babiš chce nově posílat peníze z hazardu na sport přes MŠMT

Andrej Babiš představuje nové daňové sazby a změny ve financování sportu

Andrej Babiš představuje nové daňové sazby a změny ve financování sportu Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš chce změnit rozdělování peněz z hazardu na sport. Místo Českého olympijského výboru (ČOV) by je mělo sportovcům posílat ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), prohlásil k představení nových daňových sazeb. Sazby by zvýšily zdanění hazardu až na dvojnásobek.

Od nich si resort slibuje, že od roku 2016 vybere na daních až o šest miliard korun více. Právě ty chce poslat na sport. „Pokud se splní naše očekávání výběru daní, tak od roku 2016 by mohlo jít do sportu až šest miliard korun ročně,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš s tím, že upřednostňuje financování provozu před investicemi do sportovišť.

Tyto peníze by podle Babiše sportovcům mělo nově rozdělovat ministerstvo školství namísto Českého olympijského výboru (ČOV), přes nějž peníze proudí nyní. Babiš současný systém označil na neprůhledný. Předseda ČOV Jiří Kejval však návrh nepovažuje za dobrý. Stoprocentní závislost na státu podle něj nikdy nepřinesla nic dobrého.

„Jediný hmatatelný výsledek navrhované novely loterijního zákona je, že sport má přijít i o to málo, co z loterií má - tedy o odvody ve výši více než 400 milionů korun ročně. Získali jsme tyto prostředky pro děti, aby začaly sportovat. Teď o ně mohou přijít,“ prohlásil Kejval.

Největší firmy podporují svými odvody ČOV

Společnosti provozující loterie a hazardní hry totiž nyní mohou z dvacetiprocentního odvodu poslat čtvrtinu rovnou ČOV, který tyto peníze využívá na neprofesionální sportování mládeže. Zavázala se k tomu většina největších firem.

Návrh zákona o zdanění hazardu navazuje na zákon o hazardu představený letos v říjnu. Ministerstvo při jeho přípravě vycházelo i ze studie Psychiatrického centra Praha, která vyčíslila společenské náklady na hazard v České republice na 14 až 16 miliard korun ročně.

Hazard je v Česku velmi rozšířený. Jen loni Češi prosázeli celkem 123,9 miliardy korun, což je meziročně o 0,9 procenta méně. Nejvíce z toho 51,4 miliardy korun připadlo na interaktivní videoloterijní terminály, což představuje 41,5 procenta všech vložených peněz. Na výhrách se jim vrátilo 95,3 miliardy korun. Provozovatelům her tak zůstalo 28,6 miliardy korun, z nichž platili výše uvedené daně a odvody.

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, které na se na přípravě legislativy podílelo, odhaduje, že je v Česku 150 tisíc problémových hráčů, z toho 40 až 80 tisíc je patologických. Třetina patologických hráčů v léčbě uvádí, že se v důsledku hraní dopustila krádeže, pětina zpronevěry a osm procent loupeže. Patologický hráč měsíčně prohraje v průměru 40 tisíc korun, jejich dluh se pohybuje kolem jednoho milionu korun. Závislost na hazardu podle střediska až sedmkrát zvyšuje riziko sebevraždy.

Robert Chvátal: Chci, aby se Sazkou hrál každý druhý Čech