Babiš: Členství v NATO je v existenčním zájmu Česka

Projev Andreje Babiše

Projev Andreje Babiše Zdroj: ČTK

Projev Andreje Babiše
2
Fotogalerie

Členství v Severoatlantické alianci je v existenčním zájmu Česka, země této velikosti se sama neubrání. Na konferenci ke 20. výročí českého vstupu do NATO to na Pražském hradě řekl premiér Andrej Babiš. Vyzval také alianci, aby se ještě víc než nyní zaměřila na boj proti mezinárodnímu terorismu, který považuje za hlavní hrozbu.

„Historie 20. století nám ukázala, že země naší velikosti se sama neubrání. Proto je naším existenčním zájmem být členem tohoto obranného spolku,“ řekl Babiš. Být členem NATO podle něj také znamená, že jsme spolehlivým partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie a za kterého jsou partneři připraveni se zasadit.

Premiér zdůraznil, že obranná politika nekončí na hranicích NATO, což si aliance uvědomuje. Za hlavní hrozbu pro členské země NATO označil terorismus.

„Osobně bych si přál, aby aliance hrála v boji proti terorismu ještě větší roli než dnes. Podle mého názoru je hrozba mezinárodního terorismu minimálně stejně vážná jako hrozba od nedemokratických režimů, které zamrzly v logice studené války. NATO by mělo být mnohem aktivnější v potírání teroristických organizací, které ohrožují naši bezpečnost a náš způsob života,“ řekl Babiš. Za chybu označil, že NATO nebylo aktivnější v boji proti takzvanému Islámskému státu v Sýrii a v Iráku.

Babiš také zopakoval závazek vydávat na obranu dvě procenta HDP nejpozději v roce 2024. Obranné výdaje podle něj každoročně rostou a bude to pokračovat. České ministerstvo obrany hodlá podle něj zakázky na modernizaci armády realizovat na základě mezivládních dohod o zbrojních nákupech.

Premiér připomněl rovněž památku českých vojáků, kteří zahynuli v misi NATO v Afghánistánu.