Babiš jmenoval náměstkyní kandidátku ČSSD Juroškovou, střídá Prose

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jmenoval náměstkyní pro mezinárodní vztahy Lenku Juroškovou, kterou mu sociální demokraté navrhli poté, co z funkce náměstka odvolal jejich nominanta Martina Prose. O jmenování dvaatřicetileté Juroškové informoval mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Prose Babiš odvolal poté, co náměstek jménem ministerstva požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Vytkl mu, že ho o svých krocích předem neinformoval.

Jurošková je absolventkou pražské Vysoké školy ekonomické a práv na Univerzitě Karlově, na právech také přednáší. Pracovala jako právnička v České spořitelně, v advokátní kanceláři Norton Rose Fulbright byla členkou pracovní skupiny pro bankovnictví a kapitálový trh. Ve svých odborných textech se věnuje regulaci finančního sektoru a dohledu nad ním.

„Mezi priority nové náměstkyně bude patřit jak příprava nových právních norem v oblasti pojišťovnictví, bankovnictví a ochrany spotřebitele, tak sladění evropských finančních směrnic s českou legislativou,“ uvedl mluvčí ministerstva. Odmítl komentovat spekulace médií, že po nedávném odchodu Prose a aktuálním konci prvního náměstka Lukáše Wagenknechta je možný i odchod náměstkyně Simony Hornochové.

Ministerstvo má nyní sedm náměstků, počítaje v to stále Wagenknechta, který skončí k pátku, k dnešku jmenovanou Juroškovou a státního tajemníka Jana Sixtu.