Babiš: Výdaje rozpočtu na příští rok nezvýšíme

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Andrej Babiš
Hackerský kongres promuje babišovská guerilla
Andrej Babiš po zveřejnění výsledků rozdával úsměvy. Jeho hnutí získalo 47 poslaneckých křesel.
Předseda Ano 2011 Andrej Babiš
Prezident Miloš Zeman předal ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) milionový dluhopis
6
Fotogalerie

Ministra financí Andreje Babiše (ANO) zaujaly některé dnešní návrhy poslanců k rozpočtu na příští rok, není ale podle něj prostor na zvyšování výdajů rozpočtu na úkor státního dluhu. Předseda hnutí ANO to řekl dnes novinářům ve Sněmovně. 

K návrhům na navýšení armádního rozpočtu Babiš uvedl, že ministerstvo obrany si na nedostatek peněz nestěžuje.

Poslanci navrhli přesuny peněz ve státním rozpočtu na příští rok v celkovém objemu přes 46 miliard korun. Peníze chtějí přidat například na armádu, na platy a investice v sociálních službách, na platy policistů a hasičů a na investice do regionálního školství. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že stanovisko k pozměňovacím návrhům sdělí až za týden při závěrečném schvalování státního rozpočtu. Dopředu ohlásil, že nepodpoří úpravy, které by odebraly peníze na obsluhu státního dluhu.

Změny v rozpočtu žádali hlavně opoziční poslanci. Jednu z největších navrhli občanští demokraté. Předseda jejich poslanců Zbyněk Stanjura chce vzít z několika kapitol celkem 30 miliard korun a poslat je na obsluhu státního dluhu. Občanští demokraté uvádějí, že se jedná o úsporu státního rozpočtu, když jeho základní parametry se už měnit nemůžou. Z koaličních lavic zaznělo jen několik požadavků na úpravy rozpočtu.

"Zaujal mě návrh paní poslankyně (Jany) Černochové, že by armáda mohla mít lepší režim u investic," řekl Babiš novinářům. Poslankyně ODS navrhovala růst rozpočtu obrany o deset miliard. Ministr řekl, že za dobrý nápad považuje zřízení speciálního zákona, podle kterého by armáda nakupovala.

Ministr nemá dojem, že by si obrana stěžovala na nedostatek peněz. "Musí využít možnost a hlavně vysoutěžit zakázky velkého rozsahu, které překlenou víc než rok," řekl Babiš. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v úterý shodli, že je reálné, aby ČR dávala kolem roku 2025 na obranu dvě procenta HDP, jak požaduje NATO. Do roku 2020 chtějí dosáhnout na 1,4 procenta podle koaliční dohody.

Některé poslanecké návrhy Babiše zaujaly i v oblasti provozních nákladů. "Poslanci to studovali detailně, některé věci mě inspirovaly, takže se na to podívám. Ale základ je v tom, že skutečně není prostor na nějaké navyšování rozpočtu na úkor státního dluhu," řekl Babiš. O přesunech v rámci jednotlivých kapitol se musí poradit koalice, dodal.

Vicepremiér řekl, že stanovisko k pozměňovacím návrhům sdělí až za týden při závěrečném schvalování rozpočtu. Dopředu ohlásil, že nepodpoří úpravy, které by odebraly peníze na obsluhu státního dluhu.