OPEC sníží těžbu ropy, její cena letí vzhůru

ropa

ropa

Ropa, ilustrační foto
Analytici investiční banky J.P. Morgan předpokládají, že cena ropy se do konce prvního pololetí příštího roku dostane nad 100 dolarů za barel. V růstu podle nich bude pokračovat i nadále a do konce roku 2012 překoná hranici 120 dolarů. V současné době se termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent prodává asi za 90 dolarů, americká lehká ropa je asi o dva dolary levnější.
ropa, benzín
Kuba, ropa
5
Fotogalerie

Zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes na vrcholné schůzce ve Vídni schválili první snížení těžby od roku 2008. Těžba klesne o 1,2 milionu barelů za den na 32,5 milionu barelů, oznámil katarský ministr energetiky a prezident OPEC Muhammad Sálih Sadá. Cena ropy Brent se během středy vyšplhala z necelých 47 dolarů na více než 50 dolarů za barel.

Dohoda je  v souladu s návrhem, na kterém se členové kartelu shodli v září v Alžírsku. Nový strop těžby bude činit 32,5 milionu barelů denně. Nyní kartel těží asi 33,6 milionu barelů denně.

Cílem omezení produkce je podpořit ceny ropy, které se nyní nacházejí pod 50 dolary za barel. Podle některých prognóz by se nyní ceny ropy mohly vyšplhat až k 60 dolarům za barel.

"Nervozita před posledním listopadovým dnem rozhýbala trh a cena ropy klesla ke 46 dolarům za barel. Dnešní vídeňské rozhodnutí vrací ropu zpět k úrovním 50 dolarům," komentoval zprávu analytik záložny Creditas Roman Koděra. Komoditní a akciové trhy na tuto informaci podle něj reagují pozitivně a posilují.

"Dnešní rozhodnutí OPEC může zdražit ceny benzinu a nafty až o čtyři koruny na litr. Toto zdražení by se mělo projevit během následujících tří až čtyř měsíců. Růst (cen) ropy bude pomáhat růstu cen všech energií včetně uhlí, zemního plynu či silové elektřiny," řekl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Jediný impulz pro levnější pohonné hmoty vidí jen v ukončení intervence České národní banky, které by podle něj mohlo přijít během první poloviny příštího roku.

Brent Chart

OPEC se na celosvětové produkci ropy podílí zhruba třetinou. Otázkou zůstává, jak na dohodu kartelu zareagují nečlenské země, zejména pak Rusko. Sadá uvedl, že Rusko, které není členem kartelu OPEC, je připraveno snížit těžbu o 300 tisíc barelů denně. Rusko nyní těží přes deset milionů barelů denně.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou nadbytečných dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly 100 dolarů za barel.