Babiše zarazila výše odměn ve státních firmách, navrhne změnu

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministerstvo financí navrhuje aktualizovat zásady odměňování manažerů a členů orgánů obchodních společností s majetkovou účastí státu nad 33 procent. Aktualizaci by mělo ministerstvo ve spolupráci s dalšími resorty předložit do konce června příštího roku. Celkově se podle materiálu ministerstva průměrný maximální roční příjem u manažerských pozic pohybuje od 2,7 do 5,5 milionu korun. Nejnižší jsou příjmy manažerů firem v gesci ministerstva obrany.

Systém odměn se týká 27 firem a 77 pozic ve státních a polostátních firmách. Údaj se netýká společnosti ČEZ, která podléhá kvůli obchodování na burze jiným pravidlům. V úterním vydání deníku Právo ministr financí Andrej Babiš uvedl, že u některých pozic jsou odměny nastaveny příliš vysoko.

Celkově se podle materiálu ministerstva průměrný maximální roční příjem u manažerských pozic pohybuje od 2,7 milionu korun do 5,5 milionu korun.

Nejnižší jsou příjmy manažerů firem v gesci ministerstva obrany. Nejvyšší je u nejmenované pozice obsazené ženou spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Tam roční příjem činí 5,5 milionu korun. Ze 77 sledovaných pozic jich ale rovnou 71 zastávali muži.

Zásady se týkají vedoucích pracovníků například Čepra, Mera, Českého aeroholdingu, Českých drah, ČD Carga, Lesů ČR, Povodí Labe, Vltavy, Ohře, Leteckých opraven Malešice, Vojenského technického ústavu, Vojenských lesů a statků, České energetické přenosové soustavy či České pošty.

Konkurenční doložka nebývá pravidlem

Ze zprávy MF vyplývá, že například manažeři České pošty mají roční konkurenční doložku a odchodné ve výši dvojnásobku až šestinásobku průměrného měsíčního výdělku. „Průměrný maximální roční příjem u těchto pěti sledovaných pozic obsazených muži je zhruba 4,7 milionu korun,“ uvádí materiál ministerstva.

V případě firem spadající pod ministerstvo dopravy, jako jsou České dráhy nebo Řízení letového provozu, manažeři konkurenční doložky nemají a odchodné se pohybuje rovnou ve výši šestinásobku průměrné měsíční odměny.

Aktualizace odměňování je podle úřadu nutná kvůli novému občanskému zákoníku a zákonu o obchodních korporacích. Některé rezorty také argumentují, že zásady jsou poplatné době svého vzniku v roce 2010 a neodpovídají realitě.

Zásady odměňování v jednotlivých rezortech
Ministerstvo financí. Průměrný maximální roční příjem u 23 pozic (bez sedmi pozic ČEZ) obsazených muži je cca 5,5 milionu korun, u tří pozic (bez jedné pozice ČEZ) obsazených ženami je příjem cca 4,3 milionu.
Ministerstvo dopravy. Průměrný maximální roční příjem u 17 pozic obsazených muži je cca 4,5 milionu korun, u jedné pozice obsazené ženou jsou to cca čtyři miliony korun.
Ministerstvo zemědělství. Průměrný maximální roční příjem u sedmi pozic obsazených muži je cca 3,7 milionu korun.
Ministerstvo obrany. Průměrný maximální roční příjem u těchto pěti sledovaných pozic obsazených muži je cca 2,7 milionu korun.
Ministerstvo průmyslu a obchodu. Průměrný maximální roční příjem u sedmi pozic obsazených muži je cca 5 milionu korun a u pozice obsazené ženou cca 5,5 milionu.
Ministerstvo vnitra (Česká pošta). Průměrný maximální roční příjem u těchto pěti sledovaných pozic obsazených muži je cca 4,7 milionu korun.

Z EU má nejvíc doprava