Babiše zvolili straníci znovu předsedou hnutí ANO. Jeho pravou rukou zůstává Faltýnek

Předseda ANO Andrej Babiš přijímá gratulace ke zvolení od Jaroslava Faltýnka (17. 2. 2019)

Předseda ANO Andrej Babiš přijímá gratulace ke zvolení od Jaroslava Faltýnka (17. 2. 2019) Zdroj: Blesk - Michal Protivanský/CNC

Andrej Babiš se stal předsedou hnutí ANO na další dva roky. Vlevo je Jaroslav Faltýnek (17. 2. 2019)
Andrej Babiš chce měnit Česko. S jeho vládou se mu to prý daří (17. 2. 2019)
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek na začátku volebního sněmu, který odstartovala státní hymna (17. 2. 2019)
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při projevu k delegátům volebního sněmu. Žádného vyzyvatele o předsednické křeslo opět Babiš nenašel (17. 2. 2019)
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek se na volebním sněmu hnutí ANO dobře bavili (17. 2. 2019)
8
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) byl podle očekávání znovu zvolen předsedou hnutí ANO. Rozhodli o tom jeho spolustraníci na nedělním celostátním sněmu hnutí. Pro jeho zvolení bylo 206 z 238 přítomných delegátů. Devadenáct delegátů se v tajném hlasování zdrželo, třináct bylo proti. Babiš neměl žádného vyzyvatele, nominaci dostal od všech čtrnácti krajů. Prvním místopředsedou byl opět zvolen Jaroslav Faltýnek (ANO).

„Jsem přesvědčen, že stát má fungovat jako rodinná firma. Rodinná firma je solidární, má vizi a cíl. Stát by se měl naučit od privátních firem, jak ony fungují," řekl Babiš v nominačním projevu před svými spolustraníky. „Občas se hádáme, křičíme na sebe, a já myslím, že je to dobře," řekl premiér, který vyjmenoval některé své úspěchy. „Samozřejmě děláme i chyby, o kterých je potřeba mluvit," dodal a poděkoval straníkům za spolupráci i důvěru.

Babiš letos získal 86,5 procenta hlasů. Před dvěma lety získal hlasy 195 z 210 delegátů, v roce 2015 dostal všechny platné hlasy.

Pozici prvního místopředsedy podle očekávání obhájil šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Získal 190 hlasů z 237, 26 delegátů se zdrželo a proti bylo 21 straníků. Faltýnek ve svém projevu odmítl, že by měl spory s Babišem, o čemž se v posledních měsících spekulovalo. „Že se občas neshodneme, je normální. To ale neznamená, že jsme v konfliktu," řekl Faltýnek.

Na prvního místopředsedu byli nominováni i exprimátor Brna Petr Vokřál a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Ani jeden však nominaci nepřijal.

Za řadové místopředsedy sněm zvolil ministra životního prostředí Richarda Brabce, hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, exprimátora Petra Vokřála a nově i předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. 

Opoziční strany opětovné zvolení Babiše nepřekvapilo. „Nikdo nečekal jiný výsledek, v hnutí ANO je naprosto zřejmá závislost každého a všech na jedné osobě - Andreji Babišovi. Před volbami do Evropského parlamentu sice budou předstírat něco jiného, ale pravda je taková, že z hnutí ANO se stala jednoznačně levicová strana," uvedl šéf ODS Petr Fiala. 

„Delegáti hnutí ANO si opět zvolili do svého čela člověka, kvůli kterému se naše země po všech jeho absurdních kauzách zase jednou ocitla na seznamu států východní Evropy," napsal na sociální sítě předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Předseda komunistů Vojtěch Filip rozhodnutí delegátů vítá. „Gratuluji Andreji Babišovi k volbě předsedy hnutí ANO 2011, platí tedy jeho slova, že ho hnutí ješte stále potřebuje. Pro KSČM to mimo jiné znamená potvrzení uzavřené dohody o toleranci menšinové vlády," uvedl Filip.