Bém požádal o pozastavení členství v ODS

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: 7 Petr Topic

Někdejší primátor Pavel Bém požádal ODS v Praze-Bubenči o pozastavení členství ve straně. Dodal k tomu, že krok vnímá jako časově omezený. Věří, že přibližně za šest měsíců bude kauza s odposlechy jeho telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem řádně vyšetřena a on tak bude mít šanci očistit své jméno. K pozastavení členství dnes Béma vyzvali premiér a předseda ODS Petr Nečas i pražský primátor a šéf ODS v metropoli Bohuslav Svoboda.

Bém je v současnosti v gruzínské Tbilisi, prohlášení poslal elektronickou poštou. Někdejší primátor v něm opět kategoricky odmítl, že by se kdykoliv v minulosti dopustil protiprávního jednání. (Celý Bémův dopis členům ODS naleznete pod článkem ke stažení)

„Je pro mě obtížně přijatelné, abych v této situaci byl uvnitř ODS, jejímž členem jsem 14 let, vyzýván k vlastním krokům lidmi, kteří jsou v ODS sotva pár dní,“ napsal Bém. Je prý pro něj také velmi těžko přijatelné, aby jeho kroky na pražské radnici hodnotili lidé, kteří „s výjimkou pomluv svých předchůdců“ ještě pro Prahu nic nevykonali. Pražský primátor a tamní lídr ODS Svoboda do politiky vstoupil teprve v posledních volbách.

Bém v prohlášení zdůraznil, že nic nemění na svém dnešním sdělení z otevřeném dopisu členům ODS, že za očistu svého jména bude „bojovat do posledního dechu“. Nehodlá se prý ani smířit s tím, že „se bere jako běžné a normální, že nikdy netrestaný a bezúhonný občan je odposloucháván a navíc obsah jeho soukromých hovorů je veřejně publikován“.

Neuvěřitelný je podle bývalého primátora také fakt, že nezákonně zveřejněné telefonické hovory pak byly využity k jeho „dehonestaci ve sprostých spekulacích, které jsou vydávány za 'pravdu'.“

Klaus: Odposlechy ničí demokracii

Ke zveřejněným odposlechům telefonátů mezi bývalým primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem, které naznačují lobbistův výrazný vliv na dění v metropoli, se dnes poprvé vyjádřil také prezident Václav Klaus. Poznamenal, že odposlechy jsou nešťastná věc, která ničí demokracii.

Klaus při příchodu na seminář o strukturálních schodcích rozpočtu řekl, že nemá, co by ke vztahu Béma s Janouškem řekl. Odposlechy prý nečetl a ani je číst nehodlá.

„Nechápu, jak je možné, aby se mezi bezpečnostními složkami, politiky a novináři několik let pohybovaly takové osobní věci, jako jsou odposlechy telefonů. Odposlechy jsou strašně nešťastná věc, která ničí naši demokracii,“ uvedl Klaus.

Václav Klaus, Pavel BémVáclav Klaus, Pavel Bém|profimedia.cz

Prezident se pro server iDNES.cz vyjádřil i k tomu, jak by podle něj bylo možné omezit moc lobbistů. „Zrušme stát, omezme jeho pravomoci a pak zmizí lobbisti. To je jediný program, který já bych hlásal,“ poznamenal Klaus.

Bém dlouhodobě patřil k politikům blízkým prezidentovi. Klaus ale více aféru komentovat nechtěl.

Předseda pražské ODS a primátor hlavního města Bohuslav Svoboda dnes řekl, že kdyby byl na místě bývalého primátora a nynějšího poslance Pavla Béma, pozastavil by své členství ve straně. Jeho názor podpořilo i grémium pražské ODS.

K tomuto stanovisku se později přihlásil i premiér Nečas. V tiskovém prohlášení uvedl, že pokud Bém v nejbližší době členství v ODS nepozastaví, podpoří prý kroky k jeho vyloučení. Bém by podle něj měl kvůli kauze kolem odposlechů telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem rezignovat i na poslanecký mandát.