Bleskové povodně na severu Čech. Místní sčítají škody, poškozené jsou silnice i mosty

Poničené parkoviště po silných deštích nad vstupem do soutěsek v Hřensku na Děčínsku (18.7.2021)

Poničené parkoviště po silných deštích nad vstupem do soutěsek v Hřensku na Děčínsku (18.7.2021) Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Poničené parkoviště po silných deštích nad vstupem do soutěsek v Hřensku na Děčínsku (18.7.2021)
Na Děčínsku sčítají škody po bleskové povodni, poškozené jsou silnice i mosty
Poničené parkoviště po silných deštích nad vstupem do soutěsek v Hřensku na Děčínsku (18.7.2021)
Na Děčínsku sčítají škody po bleskové povodni, poškozené jsou silnice i mosty
Na Děčínsku sčítají škody po bleskové povodni, poškozené jsou silnice i mosty
11
Fotogalerie

Část Česka o víkendu zasáhl silný déšť, který zvedal hladiny potoků a řek až na třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Situace byla nejhorší na severu Čech, kde voda zaplavila některé silnice a místy se dostala i do domů. Na Českolipsku museli hasiči po deštích evakuovat obyvatele několika obcí. V neděli bouřky působily problémy také na Jesenicku.

Víkendové deště a s nimi spojené záplavy výrazně postihly Děčínsko. Voda z prudkých dešťů tam v sobotu večer zaplavila několik silnic a poškodila trať vedoucí údolím Labe k hranici s Německem. Poškozenou část trati se dnes železničářům podařilo částečně opravit, vlaky se po ní budou moci rozjet ale až po odstranění problémů na německé straně. To by mohlo být dnes večer.

V Děčíně je po sobotních bleskových záplavách nejpoškozenější oblast Bělé a cesta do Dolního Žlebu. Kameny ze silnice bude muset ostranit těžká technika.

K nejpostiženějším obcím v okolí Děčína patří Lobendava. Zasažených je 50, možná 60 procent obce, všechny domy kolem potoka, řekl starosta obce Stanislav Jirásek (Lobendava v novém kabátě). Velké škody napáchala bouřka také v Dolní Poustevně, kde lidé měli ve svých domech i tři čtvrtě metru vody.

V Liberci působil déšť problémy hlavně v dopravě. V sobotu odpoledne muselo být ve městě uzavřeno několik zaplavených ulic. V hotelu Impuls vodní laguna ohrozila centrální elektrický rozvaděč ve sklepě. V Rychtářské ulici se propadla vozovka pod částí parkoviště a hasiči museli k vyproštění jednoho osobního auta použít naviják.

V Jablonném v Podještědí na Liberecku se v neděli utrhlo jedno ze dvou stavidel na Mlýnském rybníku. Závadu se hasičům podařilo provizorně opravit.

Noc na dnešek byla zřejmě nejdramatičtější na Českolipsku. Intenzivní deště tam zvedly hladiny potoka Šporky a Dobranovského potoka. Hasiči proto evakuovali desítky obyvatel v Dobranově a sousední Písečné. Velké obavy vyvolával také stav hráze na Kachním rybníku ve Svojkově. Ta nakonec náporu vody odolala, bude ale potřebovat opravu.

Zhruba do desítky domů natekla voda z dešťů ve Cvikově a Lindavě na Českolipsku. V Kunraticích u Cvikova v noci zachraňovali obyvatele zatopeného rodinného domu hasiči.

V menší míře postihl vzestup hladin řek po nočních deštích i jih Čech. Stoupaly především hladiny toků odvodňujícíh Šumavu a Novohradské hory. Na nejvyšší stupeň se v neděli nad ránem dostala Otava v šumavském Rejštejně. Na nižší povodňové stupně vystoupala Teplá Vltava v Lenoře na Prachaticku, Černá v Ličově na Českokrumlovsku nebo Úslava v Prádle na Plzeňsku.

Dnes se déšť přesunul na severovýchod Česka. Na Jesenicku hasiči instalovali na ohrožená místa pytle s pískem, čistili propustky i prostory pod mosty od naplavenin. Voda z lijáků zaplavila na několika místech sklepy a garáže.

I na Jesenicku se ale situace odpoledne zklidnila. Na řece Bělé už neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity. Dopoledne přitom v Jeseníku a nedalekých Mikulovicích vystoupala až na nejvyšší povodňový stupeň.

Varování meteorologů před možným vzestupem hladin toků platí pro některé regiony až do pondělního dopoledne. Na východě Česka se týká Moravskoslezského kraje a severní poloviny kraje Olomouckého. V severních Čechách platí výstraha pro Českolipsko, Děčínsko a Liberecko. Na jihu Čech pro východ Plzeňského kraje a čtveřici okresů v Jihočeském kraji.