Boj o miliardy korun z hazardu jde do finále

sport jako oběť. Největším kritikem chystaných zákonů je senátor a majitel skupiny Synot Ivo Valenta. Kvůli plánu zvýšit zdanění výherních automatů z 20 na 35 procent dokonce oznámil konec podpory  tuzemského sportu včetně fotbalové ligy.

sport jako oběť. Největším kritikem chystaných zákonů je senátor a majitel skupiny Synot Ivo Valenta. Kvůli plánu zvýšit zdanění výherních automatů z 20 na 35 procent dokonce oznámil konec podpory tuzemského sportu včetně fotbalové ligy. Zdroj: CTK

Do závěrečného třetího čtení v Poslanecké sněmovně dnes po roce a půl příprav a diskuzí míří nové normy. „Jedná se o naprostý průlom v regulaci hazardu na našem území. Proto je nesmírně důležité, aby tyto zákony nebyly pokřiveny nekoncepčními pozměňovacími návrhy,“ zdůraznil ministr financí Andrej Babiš. Ve hře je podle něho zvýšení příjmu státního rozpočtu až o dvě miliardy korun.

Zákony, které by měly platit od ledna příštího roku, především zvyšují loterijní daň. O výši zdanění se přitom povede nejtužší boj. Do loňska měly všechny hry jednotnou sazbu dvacet procent. Ministerstvo navrhuje zvýšit daň u kurzových sázek na 25 procent, u kasin, loterií a binga na 30 procent a u výherních automatů na 35 procent. Ve hře budou i pozměňovací návrhy, jež počítají se dvěma sazbami, buď 23 a 30 procent, nebo 25 a 30 procent.

Jedním z hlavních cílů je odstranění černého trhu. Podle sázkových kanceláří i ministerstva totiž lidé u tuzemských firem s českou licencí prosází tutéž částku jako přes zahraniční weby v češtině. Jejich provozovatelé ale neplatí daň. Pokud se tyto zahraniční firmy nepřihlásí o licenci, stát se je bude snažit odstavit. Využil by k tomu například blokování webových stránek, blokování plateb hráčů firmě a výplat výher sázejícím, pokuty pro firmy bez české licence ve výši až sto milionů korun nebo postih reklam na nepovolené hry.

Do loňska měly všechny hry jednotnou sazbu loterijní daně 20 procent. Rezort financí ji chce odstupňovat na 25 až 35 procent.

„Má-li být dosaženo maximální ochrany před nelegální nabídkou, žádné z těchto opatření nelze opomenout a všechna tato opatření je nutné aplikovat současně,“ vysvětluje šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman. Blokace stránek však podle Sdružení pro internetovou reklamu či Seznam.cz představuje cenzuru. To ale ministerstvo financí v souladu se sázkovými firmami odmítá.

Zda se zahraniční sázkové kanceláře o českou licenci přihlásí, není zdaleka jisté. Obecně platí, že ochota k tomu klesá s rostoucími daněmi. Zatímco zvýšení loterijní daně se tuzemským firmám nezamlouvá, z výrazného omezení černého trhu by těžit mohly.

Je hazard byznys jako každý jiný?