Ceny vajec v zemědělství vzrostly o více než 80 procent. Zdražily i brambory

Vejce zdražily o více než 80 procent.

Vejce zdražily o více než 80 procent. Zdroj: ČTK

Ceny výrobců v Česku nadále rostou o desítky procent. V zemědělství šlo o 25,5 procenta, v průmyslu o 19 procent a ve stavebnictví o 11,4 procenta, údaje zveřejnil Český statistický úřad. Nejvíce vzrostly ceny vajec, které ovlivnila ptačí chřipka. 

Také ceny tržních služeb pro podniky meziročně vzrostly, a to o 6,3 procenta. Meziroční růst cen ale ve všech zmíněných skupinách oproti prosinci zpomalil.

Oproti loňskému lednu vzrostly ceny brambor o 43,1 procenta a u vajec dokonce o 82,7 procenta. V průmyslu stouply třeba ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 35,7 procenta a ceny černého a hnědého uhlí a lignitu o 82 procent.

Ve stavebnictví stouply v lednu meziročně ceny spotřebovávaných materiálů a výrobků o 14,3 procenta. Ve službách vzrostly ceny týkající se zaměstnání o 27,6 procenta, v programování o 9,1 procenta, za skladování a podpůrné služby v dopravě o 5,5 procenta a za reklamní služby a průzkum trhu o 6,4 procenta.

„Lednové výsledky cen ve výrobě nevyznívají příznivě, protože potvrzují pokračování inflační vlny ve velké části ekonomiky. Sice nás mohou těšit nižší meziroční čísla, avšak ta jdou na vrub výpočtu z vyššího srovnávacího základu,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.