Česká televize poprvé v historii chystá externí audit hospodaření

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15

Hospodaření České televize poprvé v historii prověří externí auditorská firma. Televize se chystá na dodavatele služby vypsat tendr. Audit by se měl navíc pravidelně opakovat. Prvním obdobím, které vítězná firma zkontroluje, bude rok 2012.

Předpokládaná cena zakázky činí 5,325 milionů korun ročně. S vybraným uchazečem televize uzavře smlouvu na dobu neurčitou s roční výpovědní lhůtou. V takovém případě se v souladu se zákonem o veřejných zakázkách započítává dle ČT do předpokládané hodnoty zakázky cena za prvních 48 měsíců, to znamená 21,3 milionu korun.

„Statutární audit musí mít Česká televize ze zákona. Audit hospodaření, který by pravidelně prověřoval nakládání s finančními prostředky, ale Česká televize doposud nedělala,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Dodal, že celkový audit hospodaření ČT, který v současné době prověřuje všechny významné smlouvy, ukazuje, že cesta nezávislé a pravidelné externí kontroly je jediná správná.

:

„Je to zcela jiný pohled na organizaci, než jaký dává statutární audit. Kontrola hospodaření nezohledňuje pouze účetní doklady, ale zaměřuje se i na kontrolu efektivity nastavených procesů,“ poznamenal . Výstupy externí kontroly dostane poté ke zhodnocení Rada České televize.