Česko si vyrábí armádu chudých starců: 10 000 lidí ročně nedosáhne na důchod

senioři

senioři Zdroj: profimedia.cz

senioři
Němečtí senioři.
senioři, důchodci
Bez nové karty senioři již slevu nezískají
5
Fotogalerie

V Česku roste počet chudých starých lidí. Dramaticky se totiž zvyšuje počet let potřebných k tomu, aby člověk získal starobní důchod. Upozornila na to ombudsmanka Anna Šabatová.

Česká správa sociálního zabezpečení eviduje v posledních osmi letech ročně zhruba 100 000 žádostí lidí o starobní důchody. Přibližně 10 procent  z nich kvůli nedostatečným odpracovaným rokům zamítne. A co je nejhorší: 10 000 lidí ročně se tak octne v pasti, ze které není prakticky úniku. Varovala zároveň, že je pravděpodobné, že se někteří lidé starobního důchodu nemusejí vůbec dočkat. „Stává se, že pracují tři desítky let, a přesto jim nárok na starobní penzi nevzniká. A jejich počet se dramaticky rok od roku zvyšuje,“ řekla Blesku Šabatová.

Tito lidé se musejí v pokročilém stáří někde nechat zaměstnat nebo si mohou chybějící léta strávená na pracovním úřadě zaplatit. Přijde je to ovšem – pokud mají našetřeno nebo když vypomůže rodina - na 1 700 korun měsíčně!

 Česku se tak jako bumerang vrací politické rozhodnutí, zvyšující počet let potřebých pro penzi. Dříve bylo zapotřebí k vzniku starobního důchodu odpracovat 25 let, dnes je zákonný výhled 35 let a možná se bude zvyšovat až na 37 let. „To je výsostná politická záležitost. Je potřeba nad tím rychle otevřít společenskou diskusi,“ tvrdí ombudsmanka.

DALŠÍ INFORMACE ČTĚTE NA BLESK.CZ