Do projektu stáží ve firmách se zapojilo 3600 uchazečů

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Lidé bez práce využili šanci a za čtvrt roku se do projektu Stáže ve firmách - vzdělávání praxí zapojilo přes 3600 uchazečů o stáž a více než 850 zaměstnavatelů. Vyplývá to ze statistik Fondu dalšího vzdělávání (FDV), příspěvkové organizace ministerstva práce a sociálních věcí.

Největší zájem je o stáže v oblasti ekonomiky, administrativy, personalistiky, managementu a marketingu. Dále je možné absolvovat stáž také například v oborech, jako jsou informační technologie, strojírenství či stavebnictví.

„Cílem projektu je snížení nezaměstnanosti. Lidé, kteří marně shánějí práci kvůli nedostatku profesní praxe, mají nyní jedinečnou příležitost získat na trhu práce nové zkušenosti. Nejčastěji jde o absolventy škol, dlouhodobě nezaměstnané či osoby po rodičovské dovolené. Fond dalšího vzdělávání jim umožňuje vybrat si z celé řady takzvaných šablon stáží,“ upřesňuje ředitel FDV Pavel Kryštof.

Jednotlivé stáže trvají od jednoho do šesti měsíců, přičemž je stážistům hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Nárok na mzdu stážisté s ohledem na pravidla operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, v rámci kterého je projekt realizovaný, nemají.

Firmy si z pozice poskytovatelů stáží mohou vychovat budoucí zaměstnance podle svých vlastních potřeb a ke všemu mají uhrazeny fixní náklady spojené s poskytnutím stáže. V průměru jde o 60 tisíc až 120 tisíc korun podle šablony a doby trvání stáže. 

„Projekt je skutečně výhodný pro obě strany. Firmy si mohou utvářet zaměstnance podle svých potřeb a lidé na trhu práce mohou sbírat cenné zkušenosti,“ uvedl Kryštof.

:

Projekt bude podle ČTK trvat do října 2014. Jeho autoři počítají s rozšířením oborů, které se mohu do projektu zapojit. Zatím jich je 43, cílový stav počtu takzvaných šablon je 150. Rozpočet projektu činí 800 milionů korun a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu.