Do tendru na účtenkovou loterii se přihlásila jen Sazka

Sazka a její sídlo

Sazka a její sídlo Zdroj: Sazka 2016

Ilustrační snímek
Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
12
Fotogalerie

Do výběrového řízení na zajištění účtenkové loterie se přihlásila pouze společnost Sazka. Informoval o tom dnes server Euro.cz. 

Ministerstvo financí chce spustit účtenkovou loterii v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb v polovině roku. Lhůta pro podání přihlášky do tendru vypršela v úterý.

"Do otevřeného výběrového řízení na účtenkovou loterii se přihlásil jeden subjekt. Ministerstvo financí bude postupovat v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a výběrové řízení hodlá uzavřít, co nejdříve to bude možné," řekl serveru mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Podle něj bude tendr pokračovat dál i s jedním uchazečem, protože splnil zadávací podmínky pro veřejnou soutěž.

Přihlášku do tendru pak serveru potvrdil mluvčí společnosti Sazka Václav Friedmann. Uvedl, že firma podala přihlášku do tendru v konsorciu s dvěma menšími subdodavateli.

MF plánuje v loterii ročně rozdělit výhry až za 65 milionů korun. Hodnota prvních pěti výher bude v rozmezí od 100 000 korun do jednoho milionu korun včetně věcné výhry automobilu. Loterie má podle úřadu zákazníky motivovat k přebírání účtenek, a tím zvýšit efektivitu systému evidence tržeb a podpořit řádný výběr daní.

Účtenkovou loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko nebo Slovinsko. Cílem je motivovat zákazníky, aby si brali od podnikatelů pokladní doklad. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra, možné je získat i věcné ceny.

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března letošního roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.