Dobeš chce do modernizace železničních přejezdů poslat dvě miliardy

Lokální trať

Lokální trať Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministerstvo dopravy má v plánu investovat během dvou let do modernizace problematických železničních přejezdů dvě miliardy korun. Většina částky poputuje podle ministra Pavla Dobeše z evropských zdrojů.

Oprava by se měla týkat téměř 400 přejezdů. Dobeš si od projektu slibuje pozitivní dopad jak na plynulost silniční, tak i železniční dopravy. V roce 2013 by měly investice do přejezdů dosáhnout podle Dobeše částky 702 milionů korun a v roce 2014 až 1,23 miliardy korun. „Půjde o výrazný nárůst prostředků,“ konstatoval ministr.

Opravy železnice zatím hradí ministerstvo z národních zdrojů, v loňském roce na ně poslalo 546 milionů korun, v letošním roce to bylo 455 milionů korun. „V budoucnu půjde o kofinancování z evropských zdrojů ze 70 až 80 procent,“ ministr. Z operačního programu Doprava poplyne přes 700 milionů korun.

:

V České republice funguje v současnosti 979 železniční přejezdů, kde je kvůli nedostatečným rozhledovým podmínkám snížena maximální rychlost vlaků až na deset kilometrů v hodině.