Drábek chce do reformy penzí prosadit automatické spoření u fondů

Důchod

Důchod

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) by rád do důchodové reformy prosadil, aby si mladí Češi na penzi začali sami spořit automaticky. Do takzvaného druhého pilíře by tak posílali peníze už po nástupu do první práce. Pokud by si takto sami na stáří šetřit nechtěli, museli by se po určité době ze systému odhlásit. Drábek to řekl portálu ČT24. O změně chce jednat v koalici.

„Z odborného hlediska je naprosto jasné, že z hlediska stability systému je automatické zapojení do spořicího pilíře s možností vystoupení velmi vhodný nástroj,“ uvedl ministr. Dodal, že zatím se na této věci politici nedohodli. Zdůraznil, že případné zavedení automatického vlastního spoření na penzi „je záležitost politické shody“.

Zákony vládní důchodové reformy se nyní vracejí do sněmovny. Senát je odmítl. Pokud dolní komora jeho veto přehlasuje, dostane normy k podpisu prezident. Reforma počítá se zavedením takzvaného druhého pilíře. Lidé by tak část svých odvodů, které nyní posílají do státního systému, převedli do vlastního spoření v důchodových fondech. Ke třem procentním bodům z odvodů by museli přidat ještě částku ve výši dvou procent ze svého. Ze systému, který má začít fungovat od roku 2013, by pak už nebylo možné vystoupit.

Podle Drábka by automatické spoření ve druhém pilíři dalo signál, že šetřit si na penzi je normální. Jednání v koalici nepovažuje za uzavřená. „Jak vidíme z příkladu Slovenska, je to záležitost, která se dá do důchodového systému zapracovat i dodatečně,“ uvedl ministr. Slováci si mohou ve fondech spořit od roku 2005. Automatické zapojení do tohoto pilíř se chystá nyní.

Vládní návrh české důchodové reformy opozice kritizuje. Proti němu se stavějí i odbory. Odpůrcům záměru vadí, že kvůli přesměrování části odvodů přijde státní systém o peníze a mohly by v něm chybět prostředky na penze. Výpadek kritici odhadují až na 30 miliard ročně. Vláda ho chce dorovnat z vyšší sazby DPH.