Duben přinesl více práce, nezaměstnanost mírně klesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, Sedmicka

Nezaměstnanost v Česku se v dubu snížila na 7,7 procenta z březnových osmi procent, což odpovídá odhadům analytiků. Úřad práce evidoval na svých pobočkách celkem 565 228 uchazečů o zaměstnání. Meziročně nezaměstnanost stoupla, zaměstnání nesehnalo o 23,6 tisíce pracovníků více.

Mezi dubnovými uchazeči o práci bylo 551 662 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Údaje jsou podle nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let.

„Pokračující ekonomické problémy Evropy mají negativní dopady i na domácí hospodářství. Je potřeba především systematicky zlepšovat situaci na trhu práce, podporovat vznik nových pracovních míst, zaměřit se více na mikroekonomiku,“ konstatoval ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu Karol Piovarcsy.

Doplnil, že podporou živnostníků a drobných podnikatelů vláda může pomoci vzniku nových pracovních míst a podpoří tím zaměstnanost. „V konečném důsledku se tento stimul projeví i v oživení soukromé spotřeby, což pozitivně podpoří i ekonomický růst,“ myslí si.

Vývoj nezaměstnanostiVývoj nezaměstnanosti | CSU

Počet nezaměstnaných letos v prvním čtvrtletí dosáhl 392,8 tisíce, z toho bylo bez práce 197,6 tisíce žen. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných osob byl 43,3 procenta. Počet zaměstnaných meziročně vzrostl o 49,1 tisíce lidí, tedy jedno procento, na 4,9 milionu.

Díky plnému zahájení sezonních prací klesla v dubnu například v Plzeňském kraji nezaměstnanost z březnových 6,5 na 6,2 procenta, v Karlovarském kraji se snížila z 9,2 procenta na 9,1 procenta a ve Zlínském kraji se podíl nezaměstnanosti klesl o 0,4 procenta na 8,2 procenta. Podíl nezaměstnaných v regionu je tradičně vyšší, než je celostátní průměr, který na konci dubna činil 7,7 procenta.

: