Důchodcům nad 85 let se zvýší důchody

Důchod

Důchod Zdroj: profimedia.cz

Od ledna 2019 by měly stoupnout důchody seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Návrh novely zákona o důchodovém pojištění, kterou schválila vláda v demisi a musí ještě schválit Parlament, přináší také změnu v pevné výměře důchodů, která je pro všechny stejná. Nově by měla odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo nynějších devíti procent. Podle propočtů vlády by měli důchodci dostat od ledna včetně obvyklé valorizace přidáno minimálně 540 korun.

Podle vyjádření ministryně práce v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) si polepší zhruba polovina lidí s nižšími důchody, druhé polovině se růst penze zpomalí. Všichni důchodci by podle propočtů Němcové mohli dostat 320 korun plus současnou valorizaci. Každý důchodce dostane minimálně 540 korun plus zbytek podle zásluhové části penze, dodal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). "Celkové navýšení důchodu tak v průměru bude 918 korun," uvedla Němcová.

Státní pokladnu vyjde navýšení na zhruba 14,5 miliardy korun. "Celkem 12 miliard máme předpoklad na plošné navýšení o 320 korun měsíčně a 2,5 miliardy korun na výdaj spojený s navýšením o tisíc korun," uvedla Němcová před jednáním kabinetu. Podle Babiše peníze vláda získá novelou zákona o Fondu národního majetku, kterou chce projednávat příští týden. "Ve fondu je 21 miliard, které vláda použije na důchody," řekl Babiš.

Pokud zákon projde Parlamentem, přesnou částku výměry důchodů na příští rok vláda stanoví v září podle nových pravidel. Zvýšení důchodů o tisíc korun pro seniory nad 85 let návrh zákona přímo stanovuje k 1. lednu 2019. Podle autorů návrhu je třeba starším seniorům přidat více kvůli jejich vyšším výdajům na péči a léky. Důvodem je i to, že starší senioři mají nižší penze než ti mladší. Před 30 lety nastupovali na odpočinek s nižší částkou. I když se jim později přepočítala, stále je výrazně menší, než mají mladší důchodci.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Současně pevná část penze, která je pro všechny stejná, musí odpovídat devíti procentům průměrné mzdy. Podle novely by to mělo být nově deset procent. To však neznamená, že se penze zvednou o procento, jen se přeskupí jejích složení. Pravidla pro přidávání zůstanou stejná, zvětší se podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky. Navrhované opatření sníží zásluhovost a zmenší poměr mezi nejvyššími a nejnižšími důchody.

Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR ve své nedávné analýze napsal, že návrh povede k nivelizaci důchodů. Podle dřívějších studií institutu je český důchodový systém už nyní velmi solidární a silně přerozděluje. Na malou zásluhovost penzí v Česku poukazoval už dřív i Ústavní soud. Za vládní populismus, který není k penzistům spravedlivý, dnes návrh označila opoziční TOP 09. Podle poslankyně Markéta Adamové Pekarové rozděluje na důchodce dvou různých kategorií, přičemž jedné skupině přidá méně a druhé více.

Němcová má přístup vlády za legitimní. Zdůraznila, že současný systém valorizací zůstane zachovaný. Zásluhovost už je v něm podle ní vyřešena už dřívějšími reakcemi vlád na výroky Ústavního soudu, kdy byly změněny redukční hranice pro výpočet penzí.