Elektronické recepty mají být povinné, ale s výjimkami

počítač, klávesnice

počítač, klávesnice Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo zdravotnictví se chystá zmírnit povinnost pro lékaře předepisovat od roku 2018 léky jedině elektronicky.

„Ministerstvo navrhne úpravu zákona o léčivech, která přesně definuje výjimky, kdy povinnost nebude muset být plněna,“ uvedl pro deník E15 mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Takovou okolností, kvůli které by mohl lékař napsat recept propiskou na papírový formulář, by mohl být výpadek elektřiny, internetu, anebo práce v terénu.

Lékaři měli předepisovat léky povinně elektronickou formou už v roce 2015. Zákon z roku 2013 ale po volbách poslanci v roce 2014 změnili, mimo jiné kvůli nepřipravenosti Státního ústavu pro kontrolu léčiv a nesouhlasu lékařů. Česká lékařská komora v čele s prezidentem Milanem Kubkem žádá úplné zrušení povinnosti předepisovat elektronicky.

Přečtěte si: Koncepce českého e-zdravotnictví je hotová, lékařům se ale nelíbí

V ministerském návrhu koncepce elektronizace zdravotnictví se mluvilo o dalším odložení povinného elektronického předepisování do roku 2020. Takový záměr ale Šticha nepotvrdil.

Státní ústav pro kontrolu léčiv shání zároveň nový systém pro elektronické recepty, který by měl ustát jeho hromadné rozšíření. Podle ústavu by koupě nového systému pro elektronické recepty měla smysl i tehdy, kdyby nebyly povinné. „Jde o vývoj robusního, moderního, uživatelsky příjemného softwaru, který zabezpečí vysokou spolehlivost a bezpečnost v souladu se zařazením mezi významné systémy státní správy. Výhledově bude splňovat i kritéria zabezpečení kritického systému dle zákona o kybernetické bezpečnosti,“ říká Monika Knobová z tiskového oddělení SÚKL.

Elektronický recept obsahuje unikátní čárový kód. Hůř se falšuje, méně se při jeho psaní a vydávání chybuje a lze ho vydat na dálku.