Exstarosta Mlejnský a 27 zastupitelů čelí Trestnímu stíhání

Policie ČR

Policie ČR

Ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku policie obvinila 28 bývalých zastupitelů Prahy 11 včetně exstarosty Dalibora Mlejnského. Trestné činnosti se měli dopustit ve stadiu pokusu. Informace serveru Neovlivní.cz. potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

„Trestní stíhání bylo nově rozšířeno o jednu osobu. A u 27 z těch, kteří už stíháni jsou, bylo rozšířeno o další skutek,“ uvedla. Kvůli podezření, že v letech 2010 až 2011 nevýhodně rozprodávali obecní majetek, vyšetřovatelé už před rokem obvinili čtyři desítky někdejších zastupitelů jedenácté městské části.

Způsobená škoda měla dosáhnout dvaceti milionů korun. U Mlejnského policie nalezla 29 milionů. Z toho čtyři miliony v jeho domě a kanceláři, zbytek zabavila v zahraničí. Všichni stíhaní pochybení odmítají. „Obvinění považuji za naprosto absurdní,“ řekl Mlejnský. Exstarosta byl v minulosti členem ODS, jejíž buňka byla tento týden v Praze 11 zrušena. Důvodem je ochrana dobrého jména občanských demokratů, vysvětlilo vedení strany.

Kauza se má týkat obchodů se společností Tweelingen s nejasnou majetkovou strukturou. Podle některých médií je s ní spojen podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Pro budoucí výstavbu mrakodrapu Tweelingen před časem získala atraktivní pozemky v okolí Litochlebského náměstí. Za metr čtvereční přitom zaplatila jen čtyřicet korun. „Cena je velmi hrubě podhodnocena. Když Skanska kupovala pozemek naproti přes silnici, za metr platila přes osm tisíc,“ uvedl tehdy Jiří Štyler z občanského sdružení Chodov.

Zchudlé pražské Palermo

Počet stíhaných komunálních politiků neroste, sporných rozsudků je minimálně