Firmám chybí zaměstnanci i na nekvalifikovaná místa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Řemeslníci, IT specialisté, strojní inženýři a obchodní zástupci. To jsou pracovní pozice, s jejichž obsazením se zaměstnavatelé v současném Česku nejvíce potýkají. Nechybí ale jen kvalifikovaní pracovníci. Novinkou posledních měsíců je problém sehnat zaměstnance i na nekvalifikovaná místa ve výrobě a logistice. Důvodem je podle manažera marketingu a náboru Manpower Group Jiřího Halbrštáta velký tlak a stres ve výrobě. Firmy tak čím dál více hledají pracovníky i v zahraničí.

S nedostatkem lidí s potřebným profilem se podle Halbrštáta potýká v průměru téměř každý pátý zaměstnavatel. U velkých výrobních společností a poskytovatelů služeb je to ještě mnohem větší problém, který se týká naprosté většiny. „Šéfové těchto firem nám říkají, že by mohli produkovat mnohem více, pokud by měli dostatek vhodných lidí,“ uvedl.

Firmy se tak čím dál více obracejí i do zahraničí. „Kromě kvalifikovaných specialistů začínají firmy poptávat i pracovníky do výroby. Je to sice dražší, ale některým už nic jiného nezbývá,“ řekl. U pracovníků ze zemí mimo EU přitom není celý proces nijak snadný. Velká omezení jsou hlavně u nekvalifikovaných profesí, problém je prý ale přivést i třeba inženýra z východní Evropy.

Těžko obsaditelné pozice zaznamenávají i kariérní portály. Podle aktuálních údajů z portálů Jobs.cz a Prace.cz obsazují firmy s největšími potížemi pozice operátor výroby, programátor, project manager, konstruktér a IT analytik či IT konzultant. Tyto pozice mají v průměru méně než deset reakcí.

Marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková potvrzuje, že nejvíce na českém trhu práce dlouhodobě chybí technicky vzdělaní uchazeči, a to jak s praxí, tak i absolventi. „Nedostatkovým zbožím jsou také profese z oblasti obrábění,“ uvedla. Poptávka podle ní roste po konstruktérech. S nedostatkem lidí se pak podle Halbrštáta čím dál více potýká i zdravotnictví a školství. „Restaurace velmi těžko hledají kuchaře a dopravci nemají dostatek řidičů. V českém průmyslu chybí až 150 tisíc nástrojářů, obráběčů, svářečů, techniků a mechaniků,“ vyjmenoval Halbrštát s tím, že vhodný technolog, procesní inženýr nebo inženýr kvality se hledá třeba i rok.