Fischer odvolal náměstka Tomana kvůli údajně falešnému diplomu

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Ministr financí Jan Fischer odvolal svého náměstka Lubomíra Tomana, který zatím nedoložil získání vysokoškolského diplomu. Toman se prý prokazoval falešným diplomem Ekonomické univerzity v Bratislavě, která údajně potvrdila, že diplom nevydala. Ministr ovšem ještě dal Tomanovi čas na to, aby dokázal, že studium absolvoval.

„Protože náměstek Toman prohlášení Ekonomické univerzity v Bratislavě doposud nevyvrátil ani neuvedl na pravou míru, rozhodl jsem se ho odvolat,“ sdělil Fischer. „Jeho setrvání ve funkci by bylo v této situaci pro mě morálně a osobně neslučitelné,“ doplnil.

Podle TV Nova je Tomanův diplom z bratislavské univerzity falešný. Náměstek to popřel, ale jak diplom získal, nevysvětlil, uvedla televize.

Toman byl sice odvolán z funkce náměstka, ale zatím ještě zůstává zaměstnancem úřadu, do pondělí 16. září má věrohodně doložit studium a získání diplomu. „Pevně věřím, že se tak stane,“ doplnil šéf resortu.

Třiačtyřicetiletý Toman měl jako náměstek na ministerstvu na starosti oblast hospodaření s majetkem státu a informatiky. Do vysoké státní funkce jej v polovině letošního července Fischer.

Ministerstvo tehdy Tomana označilo za nepolitického odborníka s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech. Před nástupem na ministerstvo Toman podle svého životopisu na webu úřadu pracoval například jako výkonný manažer IBM Czech Republic.