Hospodářská komora lobbuje za pražská kasina

Ilustrační foto herny

Ilustrační foto herny Zdroj: Dominik Bachurek/E15

Do boje o další existenci kasin a heren v hlavním městě se vložila pražská Hospodářská komora. Cílem je především to, aby za komunálními politiky nechodili lobbisté hazardních firem, ale aby existoval oficiální partner, tedy podle zákona organizace živnostníků. V tomto případě podnikatelů v herní branži.

„Chceme v otevřené a věcné diskusi sjednotit představy podnikatelů na jedné straně a požadavky státní správy a samosprávy na straně druhé. Jde nám o férovou regulaci, ne o prosazování zájmů některých majitelů heren bez ohledu na zájmy Pražanů,“ říká předseda pražské HK Petr Kužel. Proto také v rámci toho sdružení začala fungovat sekce pro regulaci loterií a jiných her.

Základním problémem v komunikaci mezi samosprávou, jejími regulačními orgány a provozovateli kasin a heren v minulosti byl jejich nejednotný postup. „S komunální sférou, která uděluje souhlas s umístěním provozovny, a státem, který po splnění předepsaných požadavků uděluje příslušné licence, jednala celá řada profesních sdružení a zástupců jednotlivých firem. Logicky nemluvili stejným hlasem, takže byli těžko srozumitelným partnerem,“ vysvětluje Kužel.

Michal Leder, který novou sekci vede, připomíná, že v české metropoli má podnikání v oblasti her staletou tradici a svým způsobem k Praze patří. Hlavním cílem sekce je proto nastavení takových podmínek pro podnikání, které eliminují korupční rizika a racionálně vyřeší regulaci heren.

Prohibici chce jen minimum lidí
Snaha zejména občanských aktivistů prosadit v Praze nulovou toleranci hazardu se zatím nedaří. Loni zkrachovalo kvůli nízkému zájmu lidí referendum v Praze 8. I plebiscit v Praze 1 dopadl neslavně. Hlasovat přišlo jen 6,4 procenta voličů. Aby referendum bylo pro radnici závazné, musí se zúčastnit alespoň 35 procent obyvatel dané městské části.