Hygienici uzavřeli přes dvacet obcí včetně Litovle, lidé si vyrábějí roušky

Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020)

Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020) Zdroj: Facebook/František Nabenkögel

Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020)
Dobrovolníci v Litovli budou roznášet i jídlo
Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020)
Ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.
Jan Hamáček o přísnějších trestech z týrání zvířat
6
Fotogalerie

Rychle se šířící nákaza nového typu koronaviru přiměla hygieniky minimálně na dva týdny uzavřít přes dvacet měst a obcí v Olomouckém kraji včetně Uničova, Červenky nebo Litovle. Důvodem je to, že v kontaktu s nakaženými tam bylo asi tisíc lidí.

Opatření se týká také dopravy. Na dálnici D35 jsou uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253. České dráhy až do odvolání ukončily dopravní obslužnost postižených obcí. Uzavřeny byly i Kynice na Havlíčkobrodsku.

„Lidé smějí své bydliště opustit kvůli zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí,“ napsal na webu Uničova starosta města Radek Vincour (ODS).

Opatření kritizuje exministr zemědělství a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „Zavřít kompletně Litovelsko, odkud mi volají zemědělci, že jim nedojeli lidé, kteří mají nakrmit a podojit zvířata, není domyšlené,“ reagoval na Twitteru. Připomněl, že v regionu je jeden z největších výrobců těstovin v zemi a mnoho dalších důležitých potravinářských firem.

Z Litovle je také první český policista s pozitivním testem na koronavirus. „Výkon služby na tomto oddělení i v celé uzavřené oblasti probíhá v omezených podmínkách a zajišťují ho i jiné útvary,“ uvedla mluvčí krajské policie Marie Šafářová.

Počet strážců zákona v karanténě se od neděle zvýšil na necelých tři sta, plyne z vyjádření policie na sociálních sítích. Policejní sbor čítá na 40 tisíc příslušníků.

Ani Pardubický, ani Jihomoravský kraj, které sousedí s Litovelskem, včera odpoledne neměly informace o přenesení nákazy. „Pokud by se tak stalo, o uzavření obcí by rozhodoval krizový štáb kraje na návrh hygienika,“ uvedl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Ke zpřísnění už přijatých opatření zatím kromě obce Kynice na Havlíčkobrodsku nesáhly ani další kraje. „Situace se samozřejmě průběžně vyvíjí, takže uzavření obcí nelze do budoucna zcela vyloučit,“ řekl mluvčí úřadu Středočeského kraje Marek Rejman.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a další politici vyzvali lidi, aby si na veřejnosti zakrývali ústa a nos. „Pokud není k dispozici rouška, použijte třeba šálu nebo šátek,“ uvedl Hamáček a přiznal, že ochranných pomůcek včetně respirátorů pro zdravotníky, pečovatele nebo policisty je nedostatek. „Vláda dělá všechno pro to, aby je co nejdříve dovezla,“ dodal.

Lidé na internetu sdílejí návody, jak si látkové roušky ušít. Odborníci radí používat stoprocentní bavlnu například ze starých triček. „Stačí jednoduchý šátek a do něj vložit kapesník,“ nabídl další možnost ministr Vojtěch.