Inovativním projektem roku je technologie kontroly ropných potrubí

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: CzechInvest.org

Agentura CzechInvest a ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásily osm vítězů letošního ročníku soutěže Podnikatelský projekt roku. V kategorii inovace uspěla díky projektu technologie kontroly ropných potrubí společnost Ceps. První místo v kategorii potenciál získala za modernizaci svých výzkumně-vývojových kapacit firma Magneton.

Za softwarovou aplikaci pro úspornější svařování získala cenu v kategorii ICT a strategické služby společnost dataPartner. V kategorii obnovitelné zdroje energie uspěla firma Mexim Consulting, která na řece Moravě uvedla do provozu malou vodní elektrárnu. Za nejlepší projekt v kategorii úspory energie získala ocenění společnost Deza.

Nejlepší školicí středisko vybudoval výrobce výživových doplňků pro sportovce Nutrend. V kategorii nemovitost uspěla Strojírna Oslavany, která zrekonstruovala svůj výrobní areál, původní důl Kukla. Kategorii CzechAccelerator vyhrála start-upová firma Ki-Wi Digital, která vyvinula aplikaci pro tablety a smartphony určenou seniorům.

Projekty podporují fondy EU

Zástupci firem převzali ocenění za své projekty podpořené ze strukturálních fondů EU a státního rozpočtu při dnešním slavnostním vyhlášení v Martinickém paláci na Pražském hradě.

Agentura CzechInvest obdržela od roku 2077 přes 16 000 žádostí o podporu z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Z nich byly dotace schváleny 9855 projektům v celkové výši 84,4 miliardy korun. Titul Podnikatelský projekt roku 2013 byl udělen v osmi kategoriích, které odpovídají podprogramům OPPI.

„Každý z oceněných projektů je přínosem, jak pro firmu a její zaměstnance, tak pro region. Jedná se o rozvoj v oblastech modernizace výroby, inovace produktů a služeb, nových pracovních míst, oživení zchátralých areálů či ochrany životního prostředí,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.