Jihočeský hejtman Zimola: Kůrovec není ani pravičák, ani levičák

Zásah proti kůrovci na Šumavě je nezbytný, tvrdí jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Podle jeho názoru je současný stav důkazem laxnosti z minulých let a dodal, že by všechny zúčastněné strany měly podporovat takový zákon, který do řešení šumavské otázky přinese jasná pravidla. Informuje o tom agentura Mediafax.

Podle Zimoly se debata dostala na úroveň politickou. „K Šumavě se už stačili vyjádřit snad všichni předsedové hlavních politických stran a někteří komentátoři srovnávají boj s kůrovcem s bojem o svobodu a bojem třídním. Musím všechny zklamat, kůrovec není ani pravičák ani levičák. Nikam nekandiduje ani nikoho nevolí. Nečte volební programy a nenechá se jimi přemluvit. Pouze škodí a tím se stává společným nepřítelem všech, lesa, celé krajiny, šumavských obyvatel i jejích návštěvníků,“ prohlásil hejtman.

Hejtman vyzval všechny zúčastněné strany, aby neopakovaly chyby z předchozích let a snažil se připomenout, že za minulých vlád byl nechán les kůrovci napospas. Pokud by takový postup takto pokračoval, za pár let by tu již nebyla žádná Šumava a v ní žádné stromy, ke kterým by se dalo přivazovat, uvedl dále Zimola.

Výzvy k dialogu mezi ekologickými aktivisty a správou NP Šumava ze strany ministerstva životního prostředí pak hejtman uvítal, nicméně zmínil, že tento krok měl přijít daleko dříve. Zasednutí ke kulatému stolu podporuje také strana TOP 09 v čele s předsedou Karlem Schwarzenbergem, který spor nazval „pseudonáboženskou válkou.“ Šumavská rodačka, lékařka z Vodňan, začala dnes na protest proti počínání aktivistů držet hladovku. Chce tím vyjádřit podporu správě parku. Podpořit aktivisty přijel včera naopak šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.