Klaus: Úspěch komunistů varuje, viníci nepřijali odpovědnost

volby, Václav Klaus

volby, Václav Klaus Zdroj: ctk

Výsledek krajských a prvního kola senátních voleb nemá po listopadu 1989 precedent a je zneklidňující, míní prezident Václav Klaus. Je podle něj faktem, že komunisté po volbách získávají významnou pozici. Viníkem takového výsledku jsou ale podle něho ti, kteří volby prohráli a je smutné, že se k tomu jasně nepřihlásili. Klaus to řekl na čtvrtečním setkání se členy Konfederace politických vězňů.

„Dobře vím, že v duši každého z vás je touha teď tady vystoupit a promluvit o tom, jak se znova do významné politické pozice dere jedna politická strana, která vám před půl stoletím způsobila tolik utrpení. To je nepochybně pravda. Ale já jsem trošku přísnější soudce a mám sklon říci a zdůraznit, že není pravda, že volby někdo vyhrál. Volby také někdo prohrál,“ řekl Klaus na setkání ve Španělském sále Hradu.

Podle Klause je nezbytné, aby „ten někdo, kdo volby prohrál“, přijal výsledek jako prohru a pokusil se udělat něco pro to, aby příští volby takto nedopadly. „Skoro bych viníky výsledku voleb hledal na jiné straně než na straně vítězů těchto voleb. To je třeba říci razantně a hlasitě. Jsem smutný z toho, že se k tomu ti, kteří nevyhráli, takto jasně a takto zřetelně nepřihlásili,“ uvedl prezident.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas v reakci na Klausova slova zdůraznil, že jeho strana výraznou volební prohru přiznala. „Několikrát, nebo prakticky neustále, protože to jinak nejde nazvat,“ řekl novinářům po summitu EU v Bruselu. „Co se týče toho úspěchu komunistů, když se podíváte na objem hlasů a na získaná procenta, tak se to v krajských volbách prakticky příliš nemění. Záleží vždycky na volební účasti,“ dodal.

Prezident před někdejšími politickými vězni komunistického režimu zdůraznil, že by se na minulost nemělo zapomínat. „Toto bychom měli připomenout milionům lidí, kteří na volby nepřišli a tím dali signál, že to, co se u nás děje, je nezajímá nebo zajímá málo a nebo si myslí, že se to odehraje i bez nich. Bez nich se to odehrálo s výsledkem, který po listopadu 1989 nemá precedens,“ řekl.

Klaus ve svém prvním komentáři k volbám v neděli uvedl, že výsledek je tak jasný, jednoznačný a srozumitelný, že nepotřebuje složité interpretace. Dodal, že každý by si z něj měl vyvodit patřičné závěry. Do podrobnějšího vyjádření k volbám se ale prezident dosud nepouštěl. Volby do třetiny Senátu zatím nejsou uzavřené, lidé budou dnes a v sobotu senátory vybírat ve druhém kole voleb.

ČSSD vyhrála volby v devíti krajích, KSČM ve dvou, ODS a Starostové pro Liberecký kraj v jednom. Ve většině krajů mají ČSSD a KSČM šanci na sestavení společné koalice. Opoziční ČSSD vyhrála i první kolo senátních voleb. ČSSD a KSČM mají šanci samy získat v Senátu ústavní většinu, k níž potřebují 15 z 25 možných mandátů.

Předseda vlády Petr míní, že jako premiér a předseda ODS nese odpovědnost primárně za volby sněmovní. Špatný výsledek krajských a senátních voleb je podle něj daní za nepopulární vládní reformy.