Klaus ve svém posledním novoročním projevu vyhlásil částečnou amnestii

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus dnes při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky vyhlásil dílčí amnestii. Vstoupí v platnost 2. ledna. Promíjí některé nevykonané nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Uvedl to v novoročním projevu.

Amnestie se týká například nepodmíněných trestů odnětí svobody nepřevyšujících jeden rok či odsouzených, kterým letos bude 75 a více let a kteří byli odsouzeni k trestu odnětí svobody na deset a méně let. Amnestováni budou i lidé podmíněně odsouzení, kterým letos bude 70 a více let nebo ti, kteří byli odsouzeni k dvouletému a kratšímu trestu.

Volní budou i lidé odsouzení za menší přečiny k trestům obecně prospěšných prací a domácího vězení. Přesné podmínky amnestie si přečtěte zde.

Klaus vyhlásil amnestii vůbec poprvé za dobu svého působení v čele země. Po roce 1989 jde o čtvrtou amnestii - předchozí vyhlásil Klausův předchůdce Václav Havel v letech 1990, 1993 a 1998, vždy při příležitosti svého zvolení či znovuzvolení do funkce.

Varování před "našeptávači špatných nálad"

V projevu Klaus mimo jiné varoval před „různými našeptávači špatných nálad a namyšlenými samozvanými spasiteli“, kteří zneužívají pnutí ve společnosti ke svým cílům. Jejich cílem je podle něj kromě zvyšování neklidu také zpochybňování demokracie.

Klaus konstatoval, že mezi vládou a opozicí i protestními iniciativami je „vykopán hluboký a stále se rozšiřující příkop“. Odpovídá tomu i nespokojenost občanů. Příčinu špatné nálady prezident spatřuje ve ztrátě respektu k poctivé práci a degradaci úcty a kulturnosti. Změnit situaci by mohli podle něj sami lidé. Klaus rovněž vyzval k „udržení národní soudržnosti“ a solidarity v rámci rodiny, obce i státu.

Kritika byrokracie EU

Ani tentokrát Klaus nezapomněl na své oblíbené téma - kritiku Evropské unie a jejích pravidel a norem, „které se zdravým tržním prostředím a často i zdravým rozumem nemají moc společného“. Na byrokracii vycházející z Bruselu však podle prezidenta navazuje i ta česká svými „do sebemenších detailů zasahujícími příkazy a zákazy a zcela neúnosným počtem pro každou maličkost požadovaných papírů a razítek“.

Máme se lépe než všechny předchozí generace

Prezident končící svůj mandát ovšem současnou situaci Česka nepovažuje za nijak katastrofální. „Materiálně žijeme ve stavu, jaký žádná z generací našich předků nepoznala,“ zdůraznil. Připomněl také, že za uplynulých deset let stoupl výkon české ekonomiky více než o třetinu.

Při zpomalení nebo úplném zastavení ekonomického růstu však nelze považovat za samozřejmé, že by bylo možné vždy uspokojovat zvyšující se nároky lidí. „To nelze zajistit, leda na dluh,“ konstatoval Klaus. Jako řešení navrhl „návrat ke starým dobrým hodnotám, tradicím, návykům, ale i povinnostem“.

Celý text prezidentova novoročního projevu si přečtěte zde.