Kocourkovy „odkloněné“ miliony u soudu neskončí

Martin Kocourek

Martin Kocourek Zdroj: Eduard Erben, E15

Bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek i jeho matka si mohou oddechnout. Policisté je totiž nechtějí znovu obvinit z poškození věřitele kvůli zatajení 16 milionů při politikově rozvodu. Případ odložili. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, přezkoumávat ho bude ještě státní zástupce.

Protikorupční policie se v minulosti zajímala také o to, zda Kocourkovy miliony nepocházely z trestné činnosti, detektivové však kauzu začátkem září odložili.

„Policejní komisař vydal usnesení o odložení věci s tím, že rozhodnutí je nepravomocné. Důvodem odložení je, že nebyl udělen souhlas k trestnímu stíhání poškozenou osobou,“ uvedl k aktuálnímu rozhodnutí policistů policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Kocourka a jeho matku obvinili policisté z Prahy-západ loni v květnu z poškození věřitele, letos v květnu ale Krajské státní zastupitelství v Praze stíhání zrušilo. Žalobkyně Tamara Kaiserová případ policistům vrátila i kvůli ověření, zda nebylo nutné získat souhlas se stíháním Kocourka a jeho matky Jindřišky od Kocourkovy exmanželky Olgy.

Pražské krajské státní zastupitelství dostalo případ na starosti poté, co v kauze v lednu rozhodl Nejvyšší soud. Ten částečně vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle Nejvyššího soudu nemělo o stížnostech proti obvinění rozhodovat Okresní státní zastupitelství pro Prahu-západ, ale právě Krajské státní zastupitelství v Praze.

Kauza, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, začala odhalením, že ministrova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments. Týden po uzavření smlouvy se na jejím účtu objevily dluhopisy firmy v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní řekl, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také „historické rodinné prostředky“. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy Key Investments.

Exministrova bývalá manželka na něho podala také žalobu. Domáhala se poloviny z 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem „odklonil“, jak sám transakci nazval. Nakonec však žalobu vzala zpět.