Komunisté na radnicích posílí, pomohlo jim ANO

Komunistům v Praze 8 šéfuje Zdeněk Nagovský

Komunistům v Praze 8 šéfuje Zdeněk Nagovský Zdroj: Archiv E15

Navzdory nevalnému výsledku v komunálních volbách se komunistické straně podaří získat více postů na radnicích a ve výborech zastupitelstev, než měla dosud. Partaj může slavit v Prostějově. Do jeho vedení se vrací po rovných pětadvaceti letech, které tento měsíc uplynou od převratu v roce 1989. A v Havířově bude volební lídr KSČM Daniel Pawlas primátorem.

Pozadu nezůstane ani jedna z největších čtvrtí hlavního města. I když se v Praze 8 komunisté nebudou přímo podílet na vládě, jejich hlasy umožní fungování svazku ANO, ČSSD a zelených.

Právě hnutí Andreje Babiše, které zabodovalo ve velkých městech, je ke spolupráci se stranou s třešněmi ve znaku vstřícné. „V komunálu nejde o ideologie, ale o opravené chodníky,“ parafrázoval Babiš dřívější výrok šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Hnutí ANO se dohodlo s komunisty a místními formacemi i v nejlidnatějším středočeském městě Kladně. Na západě či severu země ovládnou podobné sestavy místy doplněné o ČSSD Tachov, Cheb, Most, Chomutov, Litvínov, Lovosice či Karvinou. Babišovci uzavřeli spojenectví s komunisty také v jihomoravském Hodoníně a ve Znojmě.

Radnici na Praze 8 podrží bývalý „péesák“

Vedle Kladna, které od roku 1994 nepřetržitě řídili primátoři ODS, je nejpřekvapivější dohoda v Praze 8. I tam odejdou občanští demokraté do opozice, protože s nimi hnutí ANO odmítlo jednat. Jenže k tomu, aby mohlo vládnout se sociálními demokraty a Stranou zelených, mu chyběly tři hlasy.

Spekulovalo se o tom, že by je dodali lidovci, kteří v této městské části kandidovali jako Osmička sobě. Vyjednávač uskupení Tomáš Němeček to však kategoricky vylučuje. „Jednotně jsme si odhlasovali odchod do opozice. Navíc by členům KDU-ČSL za podporu menšinové rady hrozilo vyloučení,“ uvedl. Opačný postoj zaujala KSČM vedená bývalým příslušníkem Pohraniční stráže Zdeňkem Nagovským. Ten za minulého režimu sloužil na Domažlicku, tedy na přísně hlídané západní hranici. Nyní je členem spolku bývalých „péesáků“.

Všech pět komunistických zastupitelů se už v polovině října na utajeném jednání zavázalo, že vládu na libeňské radnici v čele s ANO podrží. „Komunisté byli vždy disciplinovaní,“ ironicky poznamenal Němeček. V Praze bude Babišovo hnutí vládnout ještě ve třinácté městské části. Naopak ve čtvrtém a pátém obvodu, kde zvítězilo, bylo politickými oponenty vyšachováno.