Končí spor o náměstka. ČSSD protlačila k Babišovi na finance právníka Prose

Ministr financí Andrej babiš

Ministr financí Andrej babiš Zdroj: ctk

Náměstkem za sociální demokracii na ministerstvu financí se stane právník Martin Pros. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka původně navrhoval středočeského radního Jiřího Peřinu, jenže ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš ho odmítl. Pros se na svém nástupu dohodl s Babišem uplynulou noci.

Martin Pros je právníkem se zaměřením na bankovnictví, který už několik let pracuje v pařížském sídle Société Générale. Podle serveru Novinky.cz přiletěl z Paříže na jednání Babišem v pátečních pozdních hodinách. Krátce před půlnocí si pak Pros a ministr plácli.

Premiér Sobotka svého kandidáta Prose popsal jako kvalifikovaného a jazykově vybaveného člověka se zahraničními zkušenostmi. „Věřím, že novou pozici zvládne velmi dobře,“ uvedl již dříve Sobotku.

Dvaačtyřicetiletý právník Pros má za sebou kariéru v Komerční bance. Od roku 2010 působí ve vedoucích pozicích právního oddělení korporátního a investičního bankovnictví v pařížském sídle mateřské Société Générale. Pros je podle svých slov členem soc. dem. s přestávkami od roku 1989.

Martin ProsMartin Pros | Jan Hrouda/EuroNový náměstek ministra financí Martin Pros na archivním snímku (foto: Jan Hrouda/E15).

Sociální demokraté původně navrhovali ministrovi Babišovi (ANO) jako náměstka pro daně středočeského radního Jiřího Peřinu (ČSSD). Babiš ho ale odmítl a funkci dal Simoně Hornochové. Následně se lídři ČSSD a ANO dohodli na obsazení politické funkce náměstka na ministerstvu financí.