Které české firmy plánují propouštět a které nabírat?

průmysl

průmysl Zdroj: ctk

Mnohé podniky se chystají s přelomem roku propouštět. V některých případech bude muset odejít z práce i deset procent zaměstnanců. Ne všechny firmy se však chystají dávat výpovědi. Některé z nich naopak naberou desítky i stovky zaměstnanců.

Snižování stavů již oznámily dvě velké ostravské hutní společnosti. Evraz Vítkovice Steel opustí do dubna okolo 200 z přibližně 1400 zaměstnanců, a ArcelorMittal Ostrava dokonce 600 pracovníků z 6000. Důvodem je krize, se kterou se ocelářský průmysl potýká.

„Ceny tak dramaticky spadly, že v současné době téměř na žádném ocelářském výrobku netvoříme zisk,“ vysvětlil Jan Rafaj z ArcelorMittal Ostrava. Snižování stavů obě společnosti spojují s vysokým odstupným zaměstnancům.

Propouštění připravuje přerovská Meopta nebo lesnické společnosti

Propouštění se zřejmě příští rok nevyhne ani přerovské firmě Meopta - optika z Olomouckého kraje. Počet zaměstnanců by se mohl snížit ze stávajících 2600 na 2400. „V minulých letech jsme měli 2400 pracovníků standardně. Ke snížení by mělo navíc dojít přirozenými odchody, například do důchodu,“ uvedl jednatel Vítězslav Moťka.

Na Vysočině budou s koncem roku propouštět zaměstnance některé lesnické společnosti. Jinak úřadu práce nahlásily hromadné propouštění hlavně firmy s celostátní působností, sdělil mluvčí úřadu na Vysočině Miloš Zauf. Konkrétní zaměření firem ale neuvedl. Celkem se jedná o 60 míst, z nichž je víc než polovina na Havlíčkobrodsku.

Nabírat se chystá mimo jiné Foxconn nebo Škoda Auto

Naopak přijímat nové pracovníky se chystá většina velkých zaměstnavatelů v Pardubickém kraji. Například výrobce počítačů Foxconn se závody v Pardubicích a Kutné Hoře hodlá příští rok pro nové zakázky přijmout kolem tisícovky lidí a celkový stav pracovníků zvýšit k 8 tisíc. O desítky chce navýšit počet zaměstnanců i společnost Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí. V tuto chvíli má celkem 460 zaměstnanců.

S náborem nových zaměstnanců počítá i středočeská automobilka Škoda Auto. O kolik ale nesdělila. „Do budoucna plánujeme posílení našich investic a naší činnosti v mateřských závodech v České republice,“ řekl mluvčí firmy Rudolf Dreithaler. Nové pracovní síly si vyžádá například výroba třetí modelové řady.

Přijímat hodlá také společnost Witte Automotive Nejdek z Karlovarského kraje. Ta vyrábí součástky pro automobilový průmysl. Kvůli krizi snížila svůj početní stav až na 1126 zaměstnanců v loňském roce. Nyní ale opět zaměstnance nabírá a v lednu by se měl počet pracovníků přehoupnout opět přes 1500.

Až 50 nových zaměstnanců by chtěla do své nové továrny přijmout největší česká textilka Juta ze Dvora Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji. Továrnu Juta, která má téměř 2000 zaměstnanců, vybudovala přestavbou bývalého závodu zkrachovalé textilky Tiba a nyní v ní rozbíhá výrobu.

Plzeňská Škoda počítá s dalšími místy, Madeta zeštihluje

Zaměstnance budou přijímat i největší firmy v Plzeňském kraji. Výrobce kolejové dopravní techniky Škoda Transportation letos nabral zhruba stovku nových pracovníků a nyní jich má přes 1300. Se stovkou nových lidí počítá i příští rok. Výrobce trolejbusů Škoda Electric letos přijal 70 pracovníků a zvýšil tak jejich počet na 750. Koncem příštího roku jich chce mít o dalších 70 více.

Naopak Plzeňský Prazdroj kvůli zefektivnění obchodu i výroby zrušil ke konci letošního roku 182 pracovních míst. Restrukturalizací oddělení prodeje, distribuce a výroby zároveň vytvořil 80 nových pozic, které přednostně nabídl propuštěným lidem. Nyní podnik má necelých 2400 pracovníků.

Největší zaměstnavatel na jihu Čech, společnost Robert Bosch, která zaměstnává na 2300 lidí, jich v příštím roce přijme dalších 400. Na podzim totiž společnost zahájila výstavbu nové tovární haly a hodlá rozšířit stávající produkci a zároveň vyrábět díly pro výfukové soustavy nákladních vozů. Robert Bosch je ovšem nejspíše jediná výjimka v kraji.

Například Madeta, která zaměstnává 1734 lidí, zruší koncem prvního čtvrtletí závod v Prachaticích. Koncem března propustí asi 40 lidí. Propouštět se od ledna chystají menší závody, které jsou delší dobu v potížích, třeba loučovická papírna.