Letouny Albatros se přestěhovaly do Čáslavi

Poslední čtyři letouny L-39ZA Albatros z 22. základny letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou se přemístily na 21. základnu taktického letectva Čáslav. Tak byla definitivně ukončena činnost tamní 222. výcvikové letky.

V rámci reorganizace Armády České republiky se Letouny L-39 Albatros stanou součástí čáslavské výcvikové letky a spolu se šesti letouny L-159T1 budou sloužit především k výcviku pilotů. Jejím velitelem se stane podplukovník Antonín Horčička.

U Náměště naopak vzniká 22. základna vrtulníkového letectva. „Po mnoha desetiletích zde končí éra proudových letadel a nastupuje definitivně éra vrtulníkového letectva“, uvedl včera přímo na místě v průběhu rozlučkového aktu zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálmajor Bohuslav Dvořák. Nostalgicky také připomněl období, kdy se Česká armáda začínala zapojovat do akcí Severoatlantické aliance. „Šlo například o účast v aliančním cvičení Flying Rhino, ale i o poslední dva ročníky cvičení Ramstein Rover, v jejichž průběhu jsme prokázali, že jsme schopni plnohodnotně působit v rámci aliance nejen jako členové nebo účastníci, ale také jako instruktoři a jako ti, kteří podporují rozvoj aliance v této oblasti“, zdůraznil generálmajor Dvořák.