Majitelé obchodních center na Chodově a Černém Mostě koupili podíl v Metropoli Zličín

Metropole Zličín

Metropole Zličín Zdroj: profimedia

Gastronomická zóna v rozšířeném a modernizovaném Centru Chodov.
Dostavba Centra Chodov.
Metropole Zličín
Víkendové kolony u Metropole Zličín
Víkendové kolony u Metropole Zličín
8
Fotogalerie

Francouzská skupina Unibail-Rodamco, které patří pražská obchodní centra na Chodově a Černém Mostě, se stala spolumajitelem Metropole Zličín. Skupina získala poloviční podíl ve firmě CGI Metropole, jež zličínské nákupní centrum ovládá. Zbývající polovinu nadále vlastní německá Commerz Real Investmentgesellschaft, uvádějí Hospodářské noviny. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Celková hodnota centra se pohybuje v řádech jednotek miliard korun.

Unibail-Rodamco je v současnosti největším vlastníkem komerčních nemovitostí v Evropě. V Praze v posledních letech investovalo miliardy do rozšíření a modernizace portfolia a plánuje další expanzi. V Bubnech chce společně se skupinou CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka postavit nové nákupní centrum.

Metropole Zličín se s prodejní plochou 55 tisíc metrů čtverečních a 150 obchody řadí mezi největší v Česku. Ročně ho navštíví přibližně sedm milionů lidí. Podle listu se nyní připravuje rozšíření centra o 15 až 20 tisíc metrů čtverečních. Při přestavbě bude zastavěna část venkovního parkoviště. Vedení společnosti Unibail-Rodamco se HN k záležitosti nevyjádřilo.

Za nejlépe fungující nákupní centra v Praze realitní odborníci označují trojici Centrum Chodov, OC Nový Smíchov a Palladium. Zličínská Metropole patří společně s Arkádami Pankrác a nákupním centrem na Černém Mostě z hlediska příjmů z nájemného do druhé skupiny.

Podle odborníků se celkový objem investic do obchodních center letos v Česku vyšplhá na 1,2 miliardy eur (přes 30 miliard korun). Majitele začátkem roku změnily Obchodní centrum Letňany a největší nákupní středisko na Moravě - brněnská Olympie. Rekordní byl loňský prodej Palladia v centru Prahy za 15,6 miliardy korun.