Ministerstvo práce mění výpočet ukazatele nezaměstnanosti

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přechází na nový ukazatel nezaměstnanosti. Dosavadní registrovanou míru nahradí podíl nezaměstnaných osob. Bude vyjadřovat podíl nezaměstnaných ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let, zatímco současná míra nezaměstnanosti poměřuje uchazeče o práci pouze k ekonomicky aktivním osobám.

V posledním čtvrtletí MPSV vydá data podle nynější i nové metodiky paralelně, od ledna 2013 již přejde na zveřejňování údajů pouze dle nového výpočtu. Na jeho změně se ministerstvo dohodlo s Českým statistickým úřadem. Dosud obě instituce publikovaly výsledky dvou různých šetření o nezaměstnanosti, což přinášelo možnou záměnu těchto čísel.

„Nový ukazatel bude konzistentní pro všechny úrovně územní hierarchie, bude snadněji interpretovatelný, odstraní nesrovnalosti v podkladových číslech i možnost záměny s mezinárodně sledovanou obecnou mírou nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje ČSÚ,“ uvedl ředitel odboru právní podpory a metodiky trhu práce MPSV Štefan Duháň.

Dosud se v ČR sledují dvě odlišné míry nezaměstnanosti, které srovnávají počet nezaměstnaných, respektive uchazečů o zaměstnání, s velikostí pracovní síly. Například za třetí čtvrtletí vykázali statistici sedmiprocentní nezaměstnanost, zatímco MPSV zveřejnilo hodnotu 8,3 procenta.

Podle metodiky výpočtu ČSÚ se nezaměstnanost počítá v rámci výběrových šetření pracovních sil, který vychází z doporučení Eurostatu a Mezinárodní organizace práce jako tzv. obecná míra nezaměstnanosti. MPSV zveřejňuje míru registrované nezaměstnanosti na základě počtu uchazečů o zaměstnání registrovaných na pracovištích Úřadu práce.