Ministři schválili integrační plán, pomůže začlenit i uprchlíky

Romské ghetto v Ústí nad Labem

Romské ghetto v Ústí nad Labem Zdroj: E15

Vláda schválila nový Státní integrační plán (SIP), který počítá i s pomocí válečným uprchlíkům. Potvrdil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Program zahrnuje výuku češtiny, seznamování s kulturou a demokracií nebo pomoc s bydlením. Plán předložilo ministerstvo vnitra. V návrhu uvedlo, že příští rok se v rámci SIP utratí na 200 milionů korun, z nichž větší část půjde z peněz Evropské unie.

„Vláda schválila pravidla pomoci válečným uprchlíkům. Státní integrační program jim zajistí výuku češtiny, vzdělání dětí i pomoc s bydlením,“ napsal ve svém tweetu Sobotka. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dodal, že na návrh lidovců bude výuka zaměřená i na kulturu a demokracii.

Státní integrační program má dle ministerstva usnadnit proces začlenění osob s mezinárodní ochranou v České republice. Kromě výuky českého jazyka se zaměří na pomoc při vstupu na trh práce, v oblasti bydlení, vzdělávání dětí a rekvalifikací.

Integrace má mít podle vnitra dvě základní fáze. První je pobyt v integračních azylových střediscích po dobu většinou 12 a maximálně 18 měsíců s intenzivní výukou českého jazyka a s přípravou na budoucí život v Česku. Druhou fází je samotná integrace v obcích zajišťovaná generálním poskytovatelem integračních služeb s využitím nabídek zaměstnání a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů.

Materiál navrhuje, aby se pro rok 2016 generálním poskytovatelem integračních služeb stala Charita ČR. Smlouva s ní by i z časových důvodů měla být uzavřena bez výběrového řízení. Na novou víceletou smlouvu na období od začátku roku 2017 chce ministerstvo vypsat řádné výběrové řízení.

Ministerstvo vnitra počítá s náklady na zajištění integrace pro rok 2016 ve výši 200 milionů korun. Ze státního rozpočtu má jít 73 milionů, 127 milionů pak z unijních zdrojů jako příspěvek za přesídlené a relokované osoby.

Součástí plánu je také udělení mezinárodní ochranu asi 2000 cizinců. Letos by jich mělo být asi čtyřikrát méně. Mezinárodní ochrana zahrnuje azyl i poskytnutí dočasného útočiště. V letošním roce do konce října podle statistik vnitra azyl dostalo 52 a dočasnou doplňkovou ochranu 344 cizinců. Loni ČR udělila 82 azylů a 294 lidem doplňkovou ochranu. V minulém roce Česko dostalo 1156 žádostí o udělení ochrany, letos od ledna do října 1245. Nejvíc žadatelů bylo v roce 2001, a to 18.094.

Česko se letos zavázalo, že dobrovolně přijme 400 uprchlíků ze zemí mimo Evropskou unii a 1100 lidí v rámci relokací z Itálie a Řecka. Na základě evropského rozhodnutí pak Praha musí přijmout dalších 1591 migrantů. Asi stovku uprchlíků přijme ČR už letos, kolem 100 přesídlených a 1749 relokovaných osob pak v roce 2017.

Na MEDEVAC bude Česko posílat 60 milionů korun ročně
Šedesát milionů korun ročně bude od příštího roku dávat vláda na humanitární program MEDEVAC, kterým Česko pomáhá například uprchlíkům na Blízkém východě. Dosud byla částka každý rok jiná.

„Humanitární program ministerstva vnitra MEDEVAC se ukázal v současné migrační krizi jako mimořádně důležitý a úspěšný. Za posledních několik měsíců pomohly české lékařské týmy v Jordánsku desítkám zraněných syrských uprchlíků, u nichž provedly často velmi komplikované operace. ČR bude v rámci tohoto humanitárního programu pomáhat tam, kde to bude potřeba, i nadále,“ uvedl premiér Sobotka.

Program MEDEVAC, s nímž má Česko zkušenost již od 90. let, se nyní stane stálým. Jako takový má podle ministerstva vnitra „snižovat devastující dopady ozbrojených konfliktů, přírodních či lidmi způsobených katastrof na lidské zdraví a bude zvyšovat důstojnost těch, kteří jsou těmito událostmi zasaženi“.

Program, od něhož si vnitro slibuje mimo jiné zlepšování pověsti Česka v zahraničí, se bude uskutečňovat ve čtyřech základních podobách. Půjde o vysílání lékařských týmů do zahraničí, transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích.

„Toto materiální a lékařské vybavení může nabývat různých forem, a to od traumatologických setů, přes kompletní vybavení fyzioterapeutické místnosti až po nákup komplexního přístrojového vybavení či zřízení celého pracoviště v dané nemocnici,“ stálo v materiálu pro jednání vlády. Vnitro chce také rozšířit seznam českých nemocnic, které se na programu podílejí.

Pro lepší fungování programu bude ustavena meziresortní pracovní skupina pod vedením vnitra. Budou v ní i zástupci ministerstva zahraničních věcí, zdravotnictví, průmyslu a obrany.

V rámci programu MEDEVAC přiletěly do ČR letos mimo jiné tři nemocné syrské děti s rodinami z jordánského uprchlického tábora v Zaatarí. Jedno z dětí trpí svalovou dystrofií, druhé srdeční poruchou a třetí, devítiletá holčička, se potýká s následky těžkých popálenin. Jedna z trojice těchto syrských rodin, které dostaly v Česku azyl, ale velmi brzy odešla do Německa.