Míra nezaměstnanosti se dostala pod osm procent, pomohly sezonní práce

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla o 0,4 bodu na 7,9 procenta. Pokles nezaměstnanosti významně ovlivňují sezonní práce, postupné oživování české ekonomiky a také živnostníci, kteří začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost.

Bez práce bylo 574 908 lidí, oznámil dnes Úřad práce. V březnu podíl nezaměstnaných činil 8,3 procenta a bylo jich 608 315. V dubnu se zároveň meziměsíčně zvýšil počet pracovních míst o 3438, zaměstnavatelé jich nabízeli 44 246.

„Snižování nezaměstnanosti je tak s příchodem sezonních prací rychlejší než obvykle, což je dobrý signál pro všechny, kteří hledají práci. Doufejme, že tento trend bude pokračovat a firmy přemění nové zakázky v další pracovní místa. Podle makroekonomických ukazatelů bychom měli být na dobré cestě,“ říká Marek Šperlich, ředitel pro strategii BBI.

nezaměstnanost ČRnezaměstnanost ČR | Tradingeconomics.com

„Výsledky nezaměstnanosti jsou na první pohled potěšující, protože klesla pod hranici osmi procent. To ale nic nemění na tom, že výsledná hodnota je stále vysoká,“ varuje Michal Kozub, analytik Home Credit.

V únoru byla míra nezaměstnanosti 8,6 procenta a bez práce bylo 625 390 lidí. V lednu to bylo rovněž 8,6 procenta a nezaměstnaných bylo tehdy 629 274, což bylo nejvíce v historii Česka.

Nezaměstnanost brzdou ekonomiky

Počet nezaměstnaných klesl o více jak 50 tisíc osob. Práci ale hledá stále téměř 575 tisíc lidí. Meziročně je situace o dvě desetiny procentního bodu horší, a v porovnání s rokem 2012 je to dokonce více o 1,3 procentního bodu. Aby se česká ekonomika dostala o úroveň výše, nutně potřebuje snížit nezaměstnanost přirozeným způsobem.

„Na druhou stranu je vidět trend, který bude nezaměstnanost dále tlačit dolů. Průmyslu se v současnosti daří velmi dobře, a tak by v blízké době měl být zdrojem nových pracovních míst. I výhledy na další měsíce mluví optimisticky. Přesto je nezaměstnanost jednou z brzd většího ekonomického růstu,“ říká Michal Kozub.

Seznam úřadů práce v České republice