Na exposlance Wolfa soud vydal celosvětově platný zatykač

Petr Wolf

Petr Wolf Zdroj: ctk

Soud vydal na uprchlého bývalého poslance Petra Wolfa mezinárodní zatykač platný pro celý svět. Dnes to řekla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Dosud byl v platnosti jen evropský zatýkací rozkaz. Existuje tedy podezření, že se bývalý politik odsouzený za dotační podvod skrývá v zemi, která není v Evropské unii.

„Předseda senátu je v úzké spolupráci s policií. Činí úkony směřující k dodání odsouzeného do výkonu trestu odnětí svobody. Po vzájemné dohodě s policií vydal koncem měsíce března mezinárodní zatýkací rozkaz,“ řekla mluvčí. Původní příkaz k zadržení a dopravení Wolfa do věznice vydal ostravský krajský soud 24. ledna, protože odsouzený bývalý politik si nepřebíral poštu a výzvu k nástupu do vězení se mu nepodařilo doručit ani prostřednictvím policie.

Předseda senátu Miroslav Mucha, který Wolfa odsoudil a nyní spolupracuje na jeho nalezení, nechtěl dnes vydání zatykače platného pro celý svět komentovat. Uvedl pouze, že pro toto rozhodnutí byly splněny podmínky. Vysvětlil, že evropský zatykač se vydává, pokud existuje podezření, že hledaný je na území některého ze států Evropské unie. Pokud je toto nedostačující, je možné vydat mezinárodní zatýkací rozkaz, řekl.

Soud uznal Wolfa vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů. Projekty navíc byly zkopírovány z internetu.

Ostravský krajský soud bývalému poslanci uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest Wolfovi zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů korun. Odsouzena byla i Wolfova manželka k podmínečnému tříletému trestu a pokutě milion korun. Na svých internetových stránkách Wolf uvedl, že rozhodnutí soudu považuje za nesprávné a nespravedlivé. Zdržuje se na neznámém místě. Peněžitý trest ale splácí.