Náměstek Toman u Fischera definitivně končí, nedoložil vzdělání

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Odvolaný náměstek ministra financí Lubomír Toman nedoložil studia na Ekonomické univerzitě v Bratislavě, a v úřadu tak definitivně skončil. Toman měl do pondělka čas pro vyvrácení pochybností ohledně svého vzdělání. Spolu s funkcí náměstka přijde i o místa v dozorčí radě Českého Aeroholdingu a provozovatele ropovodů Mero.

„Pan Toman do mnou stanovené lhůty nedoložil žádný materiál, který by důvěryhodným způsobem jeho studium potvrzoval. Proto jsem se v souladu s mými zásadami rozhodl ukončit jeho pracovní poměr,“ uvedl ministr financí Jan Fischer. Náhradu za Tomana představí Fischer v úterý. Má jít o člověka z resortu.

Spolu s nástupem nového náměstka přijde Toman i o posty v dozorčích radách zmíněných státních firem. Místa v nich jsou totiž vázána na funkci náměstka. Stát je u těchto podniků stoprocentním vlastníkem, ministr financí tak může z pozice jediného akcionáře vyměnit člena dozorčí rady okamžitě.

Toman informace o tom, že by se prokazoval falešným titulem, odmítal a tvrdil, že vzdělání získal řádným způsobem. Ekonomická universita v Bratislavě ale potvrdila, že Tomanův diplom nevydala.

Třiačtyřicetiletý Toman měl jako náměstek na ministerstvu na starosti oblast hospodaření s majetkem státu a informatiky. Do vysoké státní funkce jej v polovině letošního července jmenoval ministr Fischer.

Ministerstvo tehdy Tomana označilo za nepolitického odborníka s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech. Před nástupem na ministerstvo Toman podle svého životopisu na webu úřadu pracoval například jako výkonný manažer IBM Czech Republic.