Nečas: Přestřelka se Schwarzenbergem poškozuje Česko

Petr Nečas, ODS

Petr Nečas, ODS Zdroj: E15 Eduard Erben

Premiér Petr Nečas (ODS) řekl dnes ve sněmovně, že způsob komunikace mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a ním kvůli fiskální úmluvě eurozóny poškozuje Česko. V odpovědi na interpelaci místopředsedy opoziční ČSSD Lubomíra Zaorálka podotkl, že slovní přestřelku nevyvolal. Nečas dále nesouhlasil s tím, že by česká zahraniční politika byla mnohohlasná.

Premiér uvedl, že Zaorálek má pravdu v tom, že jejich komunikace zemi poškozuje. „Říkám to vědomě jako spoluautor komunikace, kterou jsem nevyvolal ani nespustil,“ poznamenal Nečas.

Schwarzenberg v souvislosti s pondělím summitem EU, na němž se Česko premiérovými ústavy k fiskálně úmluvě odmítlo připojit, uvedl, že Nečas poškodil státní zájmy. Podle ministra zahraničí je ale také možné, že Nečas „to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec“ a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí.

Ministerský předseda Schwarzenbergovi následně vzkázal, aby vážil slova. Ta, která vyřkl, označil za „mimořádně nepovedené, mimořádně nepromyšlené, mimořádně neprofesionální“. „To nejsou výroky z vesnické tancovačky někde v Čimelicích,“ prohlásil.

Dnes Nečas zopakoval, že se od pozice Česka a od svého svého mandátu schválených vládou neodchýlil na evropském summitu ani o milimetr. Je ale prý otázka, zda to mohou říci všichni ministři, když stanovisko je závazné i pro ně.

Premiér se také omluvil obyvatelům a starostovi Čimelic. „Panu starostovi bych chtěl vzkázat, že jeho pozvání na tancovačku přijímám,“ dodal.

Starosta Čimelic na Písecku Václav Pánek Nečasovi ve středu napsal otevřený dopis, v němž se proti jeho výroku a přirovnání k čimelické tancovačce ohradil. „Pokud se ve vládě snažíte vzájemně napadat a urážet, je to vaše věc a věc vašeho svědomí. My se však na kulturních akcích tak nechováme,“ uvedl starosta. Pánek premiéra také pozval na tancovačku, aby viděl, že „i na vesnici lidé přemýšlejí a dokážou se chovat profesionálně“.