Nejodpovědnější firmy jsou v letošním roce překvapením

Skanska

Skanska Zdroj: Sedmicka

Stavební společnost Skanska získala cenu za odpovědné podnikání - TOP Odpovědná firma, kterou vyhlásila vlatforma Byznys pro společnost. Skanska zvítězila v konkurenci osmi desítek firem. Na druhém místě skončila společnost OKD a na třetím firma Siemens.

„Letošní ročník přinesl několik překvapení. Zvítězily firmy z poměrně netradičních oborů, jako je stavebnictví a mnoho středních a malých firem zvítězilo v některých kategoriích nad velkými giganty,“ říká k výsledkům soutěže Pavlína Kalousová, předsedkyně národní platformy Byznys pro společnost. Ocenění obdržely společnosti, které jsou ve svém podnikání inspirací pro své okolí a do svých strategií zahrnují odpovědný přístup k životnímu prostředí, svým zaměstnancům, k místu, kde působí či vůči zákazníkům a obchodním partnerům.

Vítězem hlavních cen se v kategorii TOP Odpovědná velká firma 2012 stala firma Skanska za komplexní přístup ke své udržitelnosti, který veřejně reportuje a sleduje. Zároveň se aktivně podílí na zlepšování prestiže oboru, má přísná a jasná kritéria v oblasti etiky. Zaměřuje se na nadstandardní praxi v oblasti bezpečnosti práce. S pohledu dopadu na životní prostředí cílí na minimalizaci spotřeby energií či vody. Na druhém místě skončila společnost OKD a na třetím firma Siemens.

V kategorii TOP Odpovědná malá firma 2011 zvítězila První chodská stavební. Komise ocenila dlouhodobost a různorodost přístupu firmy. Firma také podporuje projekt Schody do života, v rámci nějž zaměstnává děti z dětského domova, o které se také zaměstnanci aktivně starají. První chodská stavební minimalizuje odpad a snaží se druhotně využívat tepelné zdroje.

„Letošní novinkou je i to, že jsme se zaměřili na téma lokálních a regionálních producentů a jejich podporu. Vyhlásili jsme, ve spolupráci s Ministrem zemědělství a programem Regionální potravina novou kategorii pro Regionálního obchodníka roku“, dodává Pavlína Kalousová. V této kategorii zvítězil Konzum Ústí nad Orlicí, který pomáhá místním producentům prodávat své výrobky a výpěstky v regionu. Některé produkty Konzum prodává výhradně z regionu (97 procent je lokální pečivo, 95 procent uzenin od lokálních výrobců, vejce nejsou z klecových chovů). Další novinkou je podle Kalousové kategorie Firma vstřícná seniorům, kterou platforma vyhlásila pod záštitou MPSV ČR při příležitosti Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012. Vítěz této kategorie, společnost Škoda Auto má se svým projektem Program Seniority podle platformy velké šance i na získání ocenění v evropské soutěži vyhlašované Evropskou komisí a CSR Europe.