Neomezené volání i internet: tendr pro vnitro se protahuje kvůli námitkám

Budova ministerstva vnitra

Budova ministerstva vnitra Zdroj: ctk

Rozuzlení soutěže na poskytování telekomunikačních služeb pro více než 66 tisíc zaměstnanců ministerstva vnitra se oddaluje. Proti jejím podmínkám totiž podali námitky dva zájemci. Původně měli policisté a hasiči volat z nových sim karet už na začátku března, nyní se jich ale můžou dočkat nejdříve ke konci roku.

Mobilní operátoři se v zakázce perou o tučný kousek – odhadovanou cenu za poskytování služeb po dobu čtyř let ministerstvo vyčíslilo na 1,046 miliardy korun. „Oproti současnému stavu očekáváme úsporu dvacet až padesát procent. V současné době si každá organizační složka zajišťuje tyto služby individuálně,“ řekla E15 tisková mluvčí ministerstva Hana Malá.

Původně měl vybraný operátor vnitru služby zajišťovat už od začátku letošního března, zakázka se ale komplikuje. Zájemci stále žádají o další a další dodatečné informace a na konci června dva z nich podali námitky proti technickým podmínkám veřejné zakázky. Ministerstvo jim vyhovělo a tendr rozdělí, podrobnosti ale zatím v dokumentaci nejsou. Termín pro podání nabídek zároveň vnitro posunulo na konec září. Nových sim karet se tak zaměstnanci dočkají nejdříve ke konci roku.

Kdo všechno má o zakázku zájem a kdo podal vůči podmínkám soutěže námitky, ministerstvo nezveřejnilo. „T-Mobile je ve výběrovém řízení na tuto zakázku, ale právě kvůli němu nebudeme poskytovat žádné podrobnější informace,“ napsala E15 tisková mluvčí operátora s největším počtem zákazníků v Česku. Podobně se vyjádřil i Vodafone.

Ministerstvo vnitra hledá poskytovatele mobilních služeb na čtyři roky pro policii, hasiče a další podřízené organizace. Většina zaměstnanců dostane neomezené tarify včetně datových služeb. Sim karty hasičů by měly v síti dostat přednostní připojení.

Vedle mobilních tarifů chce ministerstvo zajištění signálu v podzemních prostorách. Tendr vyhraje operátor, který předpokládaný rozsah služeb v elektronické aukci nabídne za nejnižší cenu. Podle předpokládaného objemu služeb by součástí nabídky mělo mimo jiné být přes 60 tisíc sim karet s neomezeným vnitrostátním voláním a posíláním SMS, 52 tisíc by pak mělo mít neomezený datový tarif.