Nezaměstnanost mírně klesla, pomohly sezónní práce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Počet lidí bez práce v březnu klesl na necelých 574 tisíc. Míra nezaměstnanosti tak klesla o desetinu procenta na osm procent. Podle analytiků za mírným zlepšením situace stojí náběh sozónních prací.

„Nezaměstnanost sice oproti očekávání mírně poklesla, avšak na dosavadním negativním trendu na trhu práce se nic k lepšímu nemění. Ekonomika je i nadále v recesi, nová pracovní místa nevznikají, naopak riziko dalšího propouštění ještě rozhodně nepolevilo, “ uvedl analytik ČSOB Patr Dufek.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je pokles počtu nezaměstnaných o necelých šest tisíc nejslabším výsledkem z prvního jarního měsíce přinejmenším za posledních deset let s výjimkou roku 2009. „Částečným vysvětlením slabé poptávky po pracovní síle ze strany zaměstnanců je nepochybně chladné počasí, což se projevilo menším počtem ukončené evidence nezaměstnaných na úřadech práce. Druhým důvodem je ale slabá poptávka v ekonomice, která zvýšila oproti loňskému březnu počet nově registrovaných nezaměstnaných, “ dodal.

Nezaměstnaných je nyní o 66 tisíc více než loni v březnu, méně je naopak volných pracovních míst. Na jedno volné místo aktuálně připadá v průměru 16 uchazečů, v některých okresech je ale tento poměr mnohanásobně vyšší. V porovnání s únorem ovšem počet nových pracovních míst stoupl o 12,2 procenta.

Podle analytiků bude nezaměstnanost díky sezónním pracem dále klesat, na konci roku se ale opět vrátí k osmi procentům. Podle některých odhadů by tak průměrná roční nezaměstnanost mohla letos překonat tu loňskou.

Nezaměstnanost v krajích (v procentech):NezaměstnanostNezaměstnanost | MPSV, CSU